Last Updated on februarie 16, 2020 Primarul George Scripcaru a reacționat după ce o brașoveancă a dezvăluit că bolnavi de cancer și ciroză vor fi dați afară din locuințele sociale ale primăriei.
George Scripcaru: „Am citit zilele trecute o informație postată de brașoveanca @Elena Paula Mate pe Facebook, cu privire la ce se va întâmpla cu cei care locuiesc pe in blocul social de pe str. Zizinului.
Am asigurat-o și personal, dar vreau sa o asigur și public, ca nicio persoană care se încadrează intr-o situație socială mai deosebită nu va trebui sa elibereze locuința. Acele locuințe au fost gândite pentru a da o mana de ajutor celor aflați intr-o situație mai grea.
Atâta timp cât ei sunt de buna credință, respectă angajamentele pe care și le-au luat, dar încă sunt intr-o situație grea, nu este corect sa le retragem ajutorul pe care Municipalitate l-a oferit. Așa cred ca este corect și de aceea, am solicitat Direcției de Asistenta Socială ca pana maine sa îmi prezinte o analiza a situației fiecărei familii in parte. Am înțeles ca sunt persoane care au dat anunț ca subinchiriaza aceste locuințe. Este in regula, acestea trebuie sa plece.
Sunt persoane care, deși s-au angajat ca nu vor avea întârzieri la plata utilităților, nu și-au respectat acest angajament. In cazul acestora trebuie, poate, sa instituim o alta forma de protecție socială. Dar in cazul celorlalte persoane, voi veni în fața Consiliului Local cu o propunere care sa fie in concordanță cu ceea ce ne-am propus in momentul demarării lucrărilor de amenajare a acestor locuințe sociale: sa le dam o șansă persoanelor care sunt în nevoie.
Aș vrea să îi mulțumesc doamnei Elena Paul Mate pentru dăruirea ei in sprijinul celor aflați în nevoie.
La sfârșitul anului 2014 au fost finalizate lucrările de reabilitare și transformare a fostului cămin al Liceului de Alimentație Publica in bloc de locuințe sociale cu 44 de apartamente.
După finalizarea lucrărilor, 44 de familii, aflate pe lista de priorități a Direcției de Servicii Sociale (in prezent, directia de Asistenta Socială) au primit locuință pentru o perioada de 5 ani.
După postarea publicată de Elena Paula Mate, am cerut, la sfârșitul acestei săptămâni, conducerii DAS un puncte de vedere cu privire la aceasta situație și, totodata, ca pana luni sa prezinte o analiza a situației fiecărui chiriaș, astfel încât sa nu se ajungă la situații in care familii care au nevoie de sprijin, acesta sa le fie refuzat doar printr-o analiza birocratică. In cazul familiilor in care se justifică continuare acordării acestui sprijin, primarul va prezenta Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care acești beneficiari sa fie protejați social”.
Știre inițială:
O brașoveancă aduce la cunoștința opiniei publice un caz dramatic. Bolnavi de cancer și ciroză vor fi evacuați luna viitoare din apartamentele sociale ale Primăriei. Aceștia sunt certați pentru că în ultimii 5 ani nu și-au îmbunătățit situația financiară?!
Elena Paula Mate: „Azi am avut o zi cu mare greutate sufletească. Nu înțeleg, este peste puterea minții mele să înțeleg hotărârea d-lui George Scripcaru.Il știam om cu suflet, cu drag de oameni și de trăirea lor. Doar pentru asta cetățenii orașului i-au dat încrederea lor atâția ani. Este vorba de locuințele sociale din strada „Zizinului” nr 144. Cum să trimiți decizie de evacuare unei femei bolnave de cancer, care merge în mai pentru operație pe cord la București?
Femeia are un băiat de 26 de ani care a făcut împrumut la bancă să – și țină mama în viață. Mama lui este la cumpănă de viață dar așa, în starea asta, merge 3 ore pe zi să muncească să aiba bani pentru traiul zilnic, pentru chirie și utilități.
Și parcă nu este de ajuns prin ce trece, creste de 8 ani o fetiță abandonată de părinți. Are 48 de ani și viața pentru ea este o luptă. Certificat de handicap de 375 lei și 704 lei pensie de boală.
O altă femeie de 59 de ani cu ciroza, 12 ani a fost în pensie de handicap locomotoriu, acum cu o pensie de 1291 lei, divorțată, a crescut un copil singura. Copil care a terminat în 2018 liceul și abia anul trecut în iarnă a putut găsi un serviciu.
Medicamentele, chiria, utilitățile… Cu ce mai rămâi? O altă familie cu doi copii de 9 și 7 ani. Mama lucrează 4 ore ptr 900 de lei ca să poată lua copiii de la școală. Tatăl am reușit azi să – l angajez, prin noblețea d-lui Gica Bloj de la firma Argo-Security.
O altă familie soț(32 ani) și soție(31 ani) care au crescut la casa de copii din Făgăraș și Victoria, cu un frate nevăzător(26ani și cu un copil de 9 ani. Venitul lor pentru 4 persoane vreo 4000 lei, utilități, chirie, medicamente pentru nevazatorul frate…
O altă femeie singura 48 de ani cu o fata de 28 și cu o alta de 14 ani.A crescut fetele singura. Cea de 28 de ani lucrează. Venitul lor cam 3000 lei.. Utilități, chirie.. Motivul Primăriei Brașov și al Centrului de Ajutor Social este ca timp de 5 ani cât au stat la locuința sociala mai sus menționată, au avut timp să – și îmbunătățească situația financiară și să – și plătească o chirie, pentru ca alții sunt în situație mai gravă ca a lor.
Un motiv întemeiat, oare??Toți cei mai sus menționați sunt cu chiria la zi și cu utilitățile la fel. Mai puțin familia provenita din casele de copii. Au fost cu mana și piciorul în gips și 6 luni au stat în concediu de boală. Trist, foarte trist…
Nu mai am cuvinte să scriu ceva. Nu le găsesc o potrivire cuvintelor să spun ce simt și ce gândesc. Am speranța că domnul George Scripcaru va revenii la decizia luată. Poate că nu este informat corect nici dumnealui nici cei de la Asistența socială. Dosarele cu durerile oamenilor, cu situațiile lor sunt foarte multe și greu de pus în cumpănă celui mai grav ca situație.
Nici ei nu pot uneori să facă față nevoilor multe ale celor în cumpănă de viață. Să mă ierți, d-le George Scripcaru, să mă iertați doamnelor de la Asistenta sociala, dacă greșesc acum, aici scriind toate astea.
Lumea mea este de oameni buni și cu suflet. Nu cunosc răutatea, invidia și ură. Eu știu doar să ajut dacă pot,.. cu o vorbă sau cu o îmbrățișare…Oameni buni, viața este prea scurtă să trăim în nesiguranță, să judecăm dintr-o funcție viață de copil al nimănui sau viață încercată de cancer… Funcția și noi nu suntem pe vecie aici pe pământ. Suntem trecători. Să le facem pe toate cu suflet, pentru suflete.
Să rămână după noi iubirea de oameni, grija față de cel în suferință. Sufletul ne reprezintă, nu funcția și haina de firmă… Să avem zilele precum sufletul.. Eu asta îmi doresc. Vă îmbrățișez pe toți cei care v-ați făcut vreme să citiți rândurile mele”.