Last Updated on februarie 7, 2020 Au început calculele pentru alegerile locale din acest an. Prima șansă o are George Scripcaru, momentan nu se știe dacă va fi sprijinit de PNL (de unde a fost dat afară din cauza dosarelor penale) de PSD (așa cum susțin cei din Pro Romania) sau independent. Cel care are o șansă să-l învingă este Allen Coliban de la USR dar are un handicap major de notorietate.
Radu Hossu: „Sociologul Romulus Oprica scrie într-un articol despre următoarele alegeri locale din Brașov. Verdictul? George Scripcaru primar în 2020 cu 39.000 voturi. În calitate de „analist politic” (așa mă treceau cei de la Realitatea și Digi pe burtieră) țin să-i contrazic verdictul.
Romulus se bazează pe un trend studiat, pe alegeri din urmă, pe elemente de studiu caracteristice sociologiei, ceea ce mă bucură, pentru că e evident că-și folosește profesionalismul în analiză, ceea ce mă bucură. Cred totuși că ratează involuntar unele trenduri sociale și anumite probabilități din scena politică.
Alianța USR-PLUS a luat la Europarlamentare 52.000 voturi, din care probabil o parte considerabilă au venit din voturile pe listele suplimentare, iar PNL aproximativ 31.000, într-un context politic total diferit. Liviu Dragnea era principalul catalizator al voturilor anti-sistem, voturi care s-au dus înspre USR-PLUS care a capacitat electoratul pe fondul „schimbării” și a „așa nu se mai poate”. La alegerile Prezidențiale, deci nominale – prin urmare total diferite față de cele europarlamentare, Barna-USR a scos 32.000 voturi la Brașov, iar Iohannis-PNL 51.000 voturi. Ce înțeleg eu de aici? Că dacă USR punea o mătură să candideze din partea lor, tot scoteau 25.000 voturi. USR poate scoate 40.000* voturi la Brașov și astfel să învingă PNL-ul în cursa pentru primărie. Pentru ca actualul candidat al USR, Allen Coliban să îl bată pe Scripcaru în alegeri este nevoie de câteva lucruri:
1. Strategie de campanie bine structurată, cu targetare directă asupra electoratului nehotărât.
1a. Campania trebuie să înceapă cu awareness. Allen Coliban este un cvasi-necunoscut în urbe. Cu același handicap pleca și Dan Barna, dar cu ajutorul mass-mediei naționale, mai ales în zona urban-mare, acesta a devenit cunoscut. Cum Coliban nu are la dispoziție vehicolul media națională, acesta trebuie să se folosească de PR-stunt-uri la nivel local pentru a atrage atenția asupra lui. Inclusiv atragerea în capcană a oponenților, printr-un fake news despre el. Ex: Lansarea unui zvon în zona opozanților cum că Allen Coliban este mormon**. Prin urmare, este poligam. Acesta ar avea sau susține că e normal să ai mai multe neveste. Subiectul este suculent, tot poporul digeră astfel de subiecte, este interesat de continuarea poveștii de după „episodul Adevărul despre candidatul la primăria Brașov Allen Coliban – are el mai multe neveste?”. Atenția comunității din toate demografice și din toate segmentele de vârstă sunt interesate se mută pe acest candidat. Mai departe, Coliban profitând de atenție, mută discuția pe „fake-news-urile oponenților miros la fel ca aerul poluat din Brașov”.
2. Făurirea unei imagini de oraș obosit. Ceea ce, să recunoaștem, Brașovul este. Un oraș care stagnează comparativ cu Clujul, Oradea, ba chiar și Timișoara. De cine este condus acest oraș obosit? De contracandidatul Scripcaru. Capacitarea pe mesajul e timpul să schimbăm foaia.
3. Elaborarea unei campanii prin care să maximizeze baza lui de votanți, la fel ca la europarlamentare.
4. Elaborarea unei imaginii de om profesionist, care are deja SOLUȚII la problemele cetății (cu tot respectul, dar „Brașovul va avea un analizor mobil a calității aerului” – ultima postare ce am văzut-o și-l privește pe Coliban, este un făs).
5. Elaborarea unei campanii negative față de oponent. De exemplu, „Iată de ce Scripcaru nu este un gospodar”.
6. Livrarea unui mesaj pozitiv și total diferit față de cel al oponentului, pentru că în campanie, dacă nu de diferențiezi și nu produci emoție, poți fi Dalai-Lama, că tot pe locul 2 ieși.
7. Mobilizarea activului și susținătorilor partidului/candidatului și educarea lor în a răspunde atacurilor de campanie.
Astea sunt doar câteva puncte necesare, pe care deja USR-ul trebuia să le pună în practică de ceva timp, dar nu e ca și cum au intrat chiar toate zilele în sac. Într-o atmosferă de campanie pe viață și pe moarte, în care creezi electoratului senzația că este esențial pentru bunăstarea lui, pentru calitatea vieții lui, pentru viitorul lui, să se prezinte la vot, în care preziți în alb și negru situații diferite, în care știi pe cine și cu ce să targetezi, Alianța USR-PLUS poate aduce 40.000 de voturi pentru Primărie.
Nu spun că acest lucru este ușor de făcut, dar pentru cei care înțeleg campaniile electorale, pentru profesioniștii din zona asta, este relativ ușor să surmonteze diferența de15.000 de voturi (diferența de la 25.000 cât ar lua o mătură sub sigla USR și 40.000 cât spun că ar trebui să ia Coliban pentru a căștiga.). Pe parcursul timpului voi mai scrie, dacă lumea e interesată, despre campania electorală de la locale și cum poate ea fi câștigată de unii sau alții. Momentan, doar doi oameni au șanse reale la primărie: George Scripcaru și Allen Coliban.
*40.000 este o cifră bazată pe articolul lui Romulus Oprică. link în primul comentariu.
** Allen Coliban nu este mormon și – din câte știu – nu susține poligamia și nici mariajul cu mai multe femei sau bărbați în același timp”.