Last Updated on ianuarie 9, 2020 Tot mai mulți brașoveni sunt disperați că au fost abandonați de primarul Scripcaru, Garda de Mediu și Agenția de Mediu și au fost lăsați pradă poluatorilor industriali.
George Boroda: „În noaptea care a trecut am reusit să avem cel mai poluat aer din România.
Si nu, nu au fost centrale mai multe pornite sau mașinile mai turate, pur și simplu s-a ars “în draci” in diverse incineratoare nocturne.
Sursele majore posibile indicate de brașoveni in mediul online: pe strada Carierei, pe strada Timișul Sec și Zona industrială Zizinului.
Fumul înecăcios cu miros de plastic ars și cauciuc a fost confirmat de depășiri colosale înregistrate pe toți senzorii din oras , indiferent ca discutam de senzori publici sau privați. Cele mai mari acumulări s-au înregistrat după ora 02:00.
Spre dimineata , pentru ca disconfortul sa fie maxim , cetățenii din zonă Gemenii au putut experimenta putoarea eterna și inconfundabilă a gunoiului fermentat de la FinEco.
Acest aer toxic va rămâne în oraș cel putin câteva zile , ne aflam intr-o depresiune și e normal sa se întâmple acest lucru.
Autoritățile responsabile nu au emis public in canalele media nici un avertisment , punandu-i pe brașoveni in situatia de a inhala acest fum fără să cunoască pericolul la care se expun.
De la CalitateAer.ro , site-ul Agenției pentru Protecția Mediului
(și, sper eu, si a Oamenilor) aflăm că:
“Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări.
Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.
Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.
Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.”