Last Updated on noiembrie 15, 2019 Revolta de la Brașov din anul 1987 a fost o acțiune de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse de regimul comunist.
În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 1987, la Brașov izbucnea revolta muncitorilor de la uzina Steagul Roșu. Sute de muncitori din schimbul trei au refuzat să mai lucreze, după ce au constat că le-a fost diminuat salariul.
Ceea ce a pornit ca un protest din motive sociale, a degenerat într-unul politic, în care protestatarii scandau lozinci anti-comuniste. Au ajuns chiar să ardă portretul lui Nicolae Ceaușescu, scrie rfi.ro.
Liviu Mihaiu: „Respect, Braşov #1987!
În dimineaţa zilei de 15 noiembrie, cu ocazia alegerilor pentru Consiliile Populare locale, și pe fondul politicii generale de austeritate promovate de regimul Ceaușescu în anii 80, nemulţumiţi de tăierile de salarii şi de lipsa explicaţiilor conducerii întreprinderii, muncitorii de la Steagul Roşu au pornit într-un marş de protest spre clădirea Comitetului judeţean de partid.
Aşa a început cea mai mare revoltă anti-comunistă de dinainte de 1989. Semnele nemulţumirii şi disperării erau mai timpurii, minerii din Valea Jiului revoltându-se împotriva condiţiiilor de muncă şi de viaţă în 1977 şi 1981….”
Mihai Nanu: „15 Noiembrie 1987, revolta muncitorilor de la Steagul Roșu, la Hidromecanica în drum spre Județeana de Partid.
Sursa: RFI România”