Last Updated on octombrie 15, 2019 În această perioadă de dezvoltare a României autoturismul este regula. Dacă le ceri șoferilor să nu mai folosească mașinile atât de mult ești înjurat imediat. Lucrurile se vor schimba doar peste 10-20 când actualii șoferi se vor îmbolnăvi grav din cauza mașinilor și își vor învăța copii să folosească mijloace de transport mai prietenoase. Până atunci, șoferii nervoși că blochează traficul vor striga la Primărie să ia măsuri ca să fie și mai multe mașini pe stradă.
Nelu Corbu: „Toată lumea se plânge tot mai tare de traficul infernal din Brașov dând vina ba pe vreo lucrare care blochează o banda pe te miri ce strada, ba pe ora de vârf, ba pe incapacitatea unora de a sofa sau de a parca. Cert e ca nu mai exista ”ore de varf”, exista doar trafic.
Adevarul e ca nimeni nu vorbește de gradul de motorizare in crestere constanta din ultimii ani, nimeni nu vorbeste de faptul ca pe linia lui 2, in weekend, autobuzul vine la 48 de minute(!!!) iar in aceste conditii normal ca te urci in masina personala; nimeni, dar absolut nimeni nu accepta ca trebuie sa avem transport public de mare capacitate in oras: troleibuze articulate(pana in Prund, asa cum au mai fost) si TRAMVAI.
Nimeni nu vrea sa accepte ca trebuie sa mai lasam masinile acasa.
O sa-mi sara multi in cap numai la auzul cuvantului tramvai pentru ca da, ceea ce am avut noi in Brasov cu nume de tramvai a fost un dezastru pe sine! Dar nu e cazul sa mai gandim in termenii tehnici ai anilor 80-90 avand in vedere avansul tehnologic sau finaciar actual al orasului. De aceea sunt convins ca o solutie tehnica actuala este ceva care nici nu merita comparatia cu ce am avut.
Stiu, va aveti grabi sa spuneti ca uite, USR vrea tramvai(blasfemie!), dar din pacate va spun ca nici macar in filiala USR Brasov nu am gasit destui adepti ai acestui mijloc de transport, e o discutie care genereaza atatea tensiuni incat mai bine nu o pornesti…
Asadar, ceea ce voi insira aici sunt pareri cu totul personale dobandite in urma unor workshopuri pe partea de mobilitate urbana la care am participat in ultimii doi ani si in urma experimentarii pe viu a avantajului de a avea tramvai in alte orase din vest, mentionez aici: Viena, Karlsruhe, Wroclaw, Budapesta etc. In unele din aceste orase nevoia de automobil personal fiind aproape nula.
Cateva avantaje ale prezentei tramvaiului in spatiul urban enumerate rapid:
-Capacitate foarte MARE de transport
-ECOLOGIC
-Predictibilitate(nu se pot schimba traseele)
-Prioritate in trafic, practic e banda dedicata care o cer unii pentru autobuze 😉
-Durata de viata mare ramelor(30-35 ani)=costuri de intretinere scazute
-Economie liniara de-a lungul traseelor, lumea tinde sa deschida afaceri la gura de metrou sau in preajma statiilor de tramvai pentru ca acestea nu se schimba peste noapte.
-Sute de locuri de munca SIGURE, de la vatmani la mecanici de intretinere.
Dar cel mai mare avantaj de departe este scoaterea din trafic a automobilelor, stiu asta suna rau de tot, dar doar asta inseamna gandirea unui concept de mobilitate urbana SUSTENABIL. Altfel ne vom trezi in 3-4-5 ani ca puterea de cumpare va creste tot mai tare si deci, implicit si gradul de motorizare va creste pe masura veniturilor. Unde vom ajunge inghesuind si mai multe masini intr-un oras si asa destul de compact? Pai uitati-va la Bucuresti.
Modul asta de gandire ne va duce in punctul in care vom ura orasul asta exact asa cum Bucurestenii isi urasc orasul din cauza traficului sau sufocant.
Graficele de mai jos sunt munca arhitectului Gabi Buhus, luate de la unul din work-shopurile create de Mihai Tatu.(daca am gresit persoanele imi cer scuze)
LE: comentarii, daca aveti, as vrea sa fie pertinente, tehnice, nu la sentiment ”offf, masinuta mea”. Ultimele poze sunt cu ce-a fost tramvaiul vs. ce-ar putea fi”.