Planetariul Brașov va purta numele brașoveanului Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic

Last Updated on iulie 23, 2019 Cosmonautul brașovean Dumitru Prunariu și Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, alături de primarul George Scripcaru, au sărbătorit duminică, la Planetariul Brașov, 50 de ani de la prima aselenizare.

Evenimentul – la care au fost invitați oficialități, elevi și studenți de la unități de învățământ din Brașov, dar și membrii Organizației „Orizont Brașov“ – Cercetașii României și reprezentanți mass-media – a fost marcat de prima difuzare în România a documentarului „CAPCOM GO! The Apollo Story“, care prezintă povestea aventurii spațiale de acum 50 de ani și a programului spațial american Apollo, ce a făcut posibilă aselenizarea, transmite Primăria Brașov. 

Planetariul Brașov va purta numele brașoveanului Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spațiul cosmic 1

„Sunt foarte fericit să fiu la Brașov, în Planetariu, care este o construcție foarte reușită, de care am fost impresionat. Sărbătorim a 50-a aniversare a primului pas pe Lună, pe care americanul Neil Armstron l-a făcut. Un lucru pe care doresc să-l subliniez după vizionarea prezentării programului Apollo este că deși această misiune s-a datorat succesului tehnologiei, resurselor și ingeniozității americane, ceea ce a fost realizat de fapt urmă cu 50 de ani a fost un prim pas al omenirii pe Lună.

Chiar dacă cel care a pus primul piciorul pe Lună a fost un american, acest pas a simbolizat posibilitatea întregii omeniri de a ajunge pe Lună. Sărbătorim acest lucru astăzi, a fost o plăcere și o onoare pentru mine să fiu aici împreună cu cosmonautul român Dumitru Prunariu, împreună cu primarul Brașovului și cu toți brașovenii care au participat la această sărbătoare“ – E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București.

„Sunt foarte impresionat de acest planetariu. Se află la câteva sute de metri de locul în care m-am născut și nu credeam că aici, la Brașov, va fi o structură atât de impresionantă, construită și finalizată. Filmul este extraordinar, aselenizarea a reprezentat un pas uriaș pentru omenire, un pas istoric.

O ființă umană a pus piciorul pe un alt corp ceresc. Este un început. Un început care s-a produs acum 50 de ani, va continua peste cinci ani, tot pe Lună, și, probabil, peste 20 de ani, cu planeta Marte. Oricând este vorba despre zboruri cosmice, am niște trăiri speciale, pentru că am încercat pe pielea mea ce înseamnă un zbor cosmic, am trăit aceste evenimente, am trăit lansarea, lucrul în imponderabilitate, modul în care se desfășoară toate activitățile la bordul unei stații orbitale, apoi revenirea pe Pământ.

Dacă mă întrebați dacă aș mai zbura în spațiul cosmic acum, aș spune <<Da!>>. Dacă mă întrebați dacă vreau să mă duc pe Marte, probabil aș spune nu, dar m-aș duce pe Lună. Să nu uităm că primul cosmonaut al Americii, care a zburat și a doua oară, la vârsta de 77 de ani, John Glenn, a făcut-o cu succes. Mai am încă 10 ani până la vâsta lui!“ – Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român, președinte de onoare al Agenției Spațiale Române

„Mă bucur foarte mult că am avut astăzi la Planetariu oaspeți importanți – domnul Dumitru Prunariu, care este brașovean și singurul român care a ieșit în spațiul cosmic, și domnul ambasador al Statelor Unite la București, Hans Klemm – și mă bucur că am avut acest eveniment foarte important, la 50 de ani de la prima aselenizare, chiar în acest Planetariu, la Brașov.

Am inaugurat planetariul acum două luni, nu a fost o investiție simplă, a trebuit să găsim apoi oameni specializați care să se ocupe de acest obiectiv și azi am avut această ocazie extraordinară de a fi împreună pentru a viziona documentarul aselenizării. În cinstea acestui eveniment și a singurului cosmonaut român, care este brașovean și cetățean de onoare al Brașovului, Planetariul se va numi <Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu>. Este o zi foarte importantă pentru orașul nostru și mă bucur că și în acest mod, Brașovul demonstrează că este un oraș în care se întâmplă lucruri deosebite“ – George Scripcaru, primarul Brașovului.

Documentarul a fost special realizat pentru proiecții pe ecrane tip full-dom (pentru planetarii)și a intrat din această săptămână în programul de vizionări al Planetariului Brașov, fiind la dispoziția publicului, pentru început în limba engleză.

Tot cu această ocazie specială, Planetariul a primit câteva atracții noi: un panou digital interactiv, care le oferă vizitatorilor date despre stele, planete și constelații, o machetă a navei spațiale Soyuz 40, la bordul căreia Dumitru Prunariu a petrecut opt zile în spațiul cosmic, în mai 1981, în cadrul programului spațial rusesc „Intercosmos“, o serie de planouri informative despre misiunile spațiale și machete ale planetelor din sistemul nostru solar, dar și un tricou semnat de cei trei oaspeți, care va fi de asemenea expus în holul de intrare.

Previous Story

Foto Brașov. Toți castanii de pe Lungă se usucă. De ce? Pentru că avem o Primărie deșteaptă foc

Next Story

SkirtBike Brașov, a cincea ediție. „Anul acesta avem și o misiune. Ne dorim să facem din Brașov un oraș mai prietenos pentru comunitatea bicicliștilor. Împreună vom construi și monta rasteluri ce ne vor motiva să ieșim mai des la pedalat în centrul vechi al orașului”