Aeroportul Brașov nu mai este gata în 2020. Tudor Benga: „Pe măsură ce se lungeste povestea cu turnul mie îmi cresc suspiciunile că ceva nu e în regulă acolo. Și să vă explic de ce. E limpede că …”

Last Updated on iulie 25, 2019 Aeroportul Brașov nu mai poate fi inaugurat în 2020 așa cum a promis Consiliul Județean. Lucrurile sunt blocate în hârtii, nu se știe însă sigur unde. Deputatul USR Tudor Benga promite să facă lumină în acest caz.

Tudor Benga: „Am așteptat sa vad decizia de ieri a Curții de Apel privind contestația existentă la atribuirea construcției terminalului aeroportului Brașov înainte de a reveni cu analiza pe care v-am promis-o săptămâna trecută. Între timp, pentru prima dată din ce știu eu, președintele CJ Brașov a confirmat public ceea ce eu zic de mult și anume că aeroportul nu va fi gata in 2020 așa cum promisese repetat. Și că cel mai devreme discutăm de un termen de finalizare peste doi ani.

Aeroportul Brașov nu mai este gata în 2020. Tudor Benga: „Pe măsură ce se lungeste povestea cu turnul mie îmi cresc suspiciunile că ceva nu e în regulă acolo. Și să vă explic de ce. E limpede că ...” 1

Ca deputat eu mențin un dialog instituțional semi-permanent cu Consiliul Județean. În care eu trimit solicitări constante către ei cerând informații, iar ei îmi răspund în general doar cam la ce vor ei. Cer public de niște luni de zile un grafic al ÎNTREGULUI proiect, cer pe 544 un calendar de implementare a proiectului, dar tot ceea ce primesc sunt niște termene estimative de execuție pentru bucăți contractate sau aflate în curs de atribuire și nici un răspuns clar vis a vis de termenul in care CJ-ul își asumă să dea drumul propriu-zis la aeroport. O sa îmi ziceți unii că sunt eu carcotas, că de ce nu înțeleg eu că poate plouă, că poate ninge, că apar contestații, că dispar, că una alta.

Și-o să vă spun de ce insist cu acest grafic și cu o asumare politică clară pe un termen clar de finalizare din partea președintelui CJ Brașov. Pentru că modul în care se tot împing termenele, ba de ici ba de colo, mă exasperează pur și simplu! Toamna trecută președintele Vestea ne dădea asigurări că până la finalul lui martie anul ăsta vom avea decizia privind soluția pentru turnul de control, dacă e fizic sau virtual. Nu știu când a venit studiul finalizat de la Eurocontrol, cert e că noi publicul am aflat de el de-abia în mai. Însă, surpriză, deși chipurile acea analiză ar fi trebuit să tranșeze problema, tot în aer suntem și, surpriză surpriză, ne mai trebuie încă un SF. Alți bani altă distracție.

În ultima mea solicitare trimisă CJ-ului am cerut să îmi trimită raportul Eurocontrol. Să văd eu cu ochii mei ce scrie în el. M-au refuzat, prevalându-se de faptul că de fapt ar fi fost comandat de Romatsa și nu de ei, și că e restricționat tertilor. Ok, îl voi cere la Romatsa. Însă problema mea mare e următoarea: până în ziua de azi, deși dansăm în jurul subiectului de mai bine de un an de zile, nu doar că nu avem încă soluția pentru turnul de control, dar nimeni nici măcar nu zice cu subiect și predicat cui aparține decizia.

Iar între timp noi continuăm să dăm banii contribuabililor brașoveni pe studii de fezabilitate care mie unul nu imi e clar cui servesc. Cine ia decizia pe turn? CJ-ul sau Romatsa? Sau altcineva? Daca Romatsa ia decizia, atunci Romatsa nu știe exact ce echipamente îi trebuie, mai e nevoie de un alt SF plătit de brașoveni care să îi zică ce echipamente îi trebuie?

Pe măsură ce se lungeste povestea cu turnul mie îmi cresc suspiciunile că ceva nu e în regulă acolo. Și să vă explic de ce. E limpede că turnul de control fizic e și mai scump și durează și mai mult decât cel virtual. Toți oamenii de aviație cu care am discutat informal aveau ezitări despre posibilitatea de a functiona cu un astfel de turn la un aeroport comercial care totuși in câțiva ani de la deschidere ar trebui să tinteasca spre cifra magică de un milion de pasageri pe an. Pentru că majoritatea aeroporturilor din lume care funcționează așa azi sunt de trafic relativ mic și sezonalitate relativ mare.

Poate sunt eu mai panicard, dar tare mi-e să nu avem și cu turnul vreo jonglerie cum a fost aia cu bugetarea la studiul de fundamentare de acum doi ani. Cand deși bani nu erau care să acopere finanțarea, au răsărit dintr-un excedent fictiv. Cât sa iasă la vopsea. Tare mi-e să nu fim în postura în care să se știe deja de fapt că ne trebuie turn fizic, dar că de fapt nimeni nu vrea sa admită lucrul ăsta înaintea alegerilor locale din 2020. Și nu m-ar deranja cu nimic dacă chiar e asta soluția. Va fi nevoie de ceva mai mulți bani și ceva mai mult timp dar știm că ducem proiectul la capăt cum se cuvine.

Însă pe de altă parte, dacă cumva decidenții politici doar ne duc cu vorba și amână deliberat o decizie pe tema asta doar ca să ascundă termenul real de finalizare atunci avem o mare problemă. Fiindcă nici cu terminalul nu e clară treaba. Până la o decizie a Curții de Apel procedura de atribuire continua iar eu îmi doresc din tot sufletul sa o ducem la capăt cât mai repede. Vom vedea ce spune Curtea de Apel în 7 august când e programat următorul termen. Pentru finalizarea cât mai rapidă a proiectului ideal ar fi să se tranșeze cât mai repede subiectul și în justiție. Însă dacă cumva procedura se lungeste acolo va deveni limpede că și în procedura de licitație pentru terminal vor fi fost de fapt lucruri în neregulă.

Îmi doresc mai presus de orice ca aeroportul Brașov să fie finalizat și să vedem curse regulate decoland și aterizand pe el cât mai repede. Monitorizez proiectul de ani de zile, totdeauna l-am tratat ca pe un subiect mult dincolo de politică, și totdeauna am dat întreg suportul meu autorităților acolo unde el a fost util sau necesar. Sper sincer ca CJ-ul să nu se fi apucat să facă miuță politică cu el și să imbrobodeasca deliberat publicul privind parcursul de implementare. Însă întârzierile din ultima vreme, atât cea cu terminalul cât mai ales ping-pong-ul legat de turnul de control realmente mă îngrijorează. Mâine de la ora 11 voi ține o nouă conferință de presă pe subiect la sediul @USR Brașov și voi elabora asupra tuturor aceste detalii”.

Consiliul Judeţean Braşov a anunţat că a finalizat reevaluarea celor patru oferte depuse la licitaţia pentru proiectarea şi construirea terminalului aeroportului de la Ghimbav. Astfel, dacă în urma primei evaluări, câştigătoare a fost desemnată firma SC Construcţii SA Sibiu, de data aceasta, primul loc a fost ocupat de Bog’art SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA., informează bzb.ro.

„În urma aplicării deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) nr. 988/C1/924,927 din data de 20 iunie 2019, prin care a fost admisă contestaţia depusă de către Asocierea Bog’art SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA în ceea ce priveşte rezultatul procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă pentru realizarea obiectivului «Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav Etapa a III-a – Proiectare şi Execuţie Lucrări de Construcţii şi Instalaţii Obiectul Terminal de Pasageri», în intervalul 20 iunie – 17 iulie comisia de licitaţie din cadrul Consiliului Judeţean Braşov a reevaluat cele patru oferte depuse”, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.

Previous Story

Cetatea Brașovului, a nimănui. Ceartă Prefect vs George Scripcaru. Rasaliu Marian: „Primarul municipiului Brașov, ori a intrat în campanie electorală şi atacul nefondat este singura armă pe care o are la dispoziţie, ori nu ascultă ce i se spune din partea specialiştilor din Primărie, care ştiu să interpreteze corect legea. Cât priveşte Cetatea Braşovului, Scripcaru George ştie foarte bine că …”

Next Story

Brașov. A fost redeschisă Aleea Cărţii în Piaţa Sfatului, la fEstivalului de cArte şi muzică