Vot Diaspora. Andronache Gabriel, deputat PNL Brașov: „Joi am concretizat în Comisia de modificare a legilor electorale solicitările românilor care trăiesc în străinătate referitoare la exercitarea dreptului la vot. Proiectul elaborat joi …”

Last Updated on iunie 28, 2019 PNL și USR au reușit în timp record să facă un proiect de lege prin care românii din diaspora ar putea vota anticipat sau prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale din acest an. După lungi discuţii, parlamentarii au hotărât joi, într-o Comisie Specială – modificarea legii electorale pentru scrutinul din toamnă.

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru modificarea legilor în materie electorală a decis joi ca votul la alegerile prezidenţiale să dureze trei zile în diaspora, astfel că românii aflaţi în străinătate vor vota vineri, de la ora 12 la ora 21, sâmbătă şi duminică de la ora 07 la ora 21, informează Observator Tv.

Andronache Gabriel, deputat PNL: „Joi am concretizat în Comisia de modificare a legilor electorale solicitările românilor care trăiesc în străinătate referitoare la exercitarea dreptului la vot.

Vot Diaspora. Andronache Gabriel, deputat PNL Brașov: „Joi am concretizat în Comisia de modificare a legilor electorale solicitările românilor care trăiesc în străinătate referitoare la exercitarea dreptului la vot. Proiectul elaborat joi ...” 1

Proiectul elaborat joi de comisie va fi înregistrat și discutat luni la Senat și cel târziu miercuri la Camera Deputaților!
Solicităm majorității parlamentare să respecte acest program de adoptare a legii pentru ca Președintele României, dl Klaus Iohannis să poată promulga actul normativ!”

Tudor Benga, deputat USR: „Habemus propunere legislativă! După o săptămână super intensă în comisia specială electorală, azi după-amiaza am ajuns în sfârșit la un oarecare consens și o propunere legislativă pentru îmbunătățirea votului în Diaspora semnată de majoritatea Puterii și a Opoziției.

Vot Diaspora. Andronache Gabriel, deputat PNL Brașov: „Joi am concretizat în Comisia de modificare a legilor electorale solicitările românilor care trăiesc în străinătate referitoare la exercitarea dreptului la vot. Proiectul elaborat joi ...” 2

Propunere care va intra acum în circuitul legislativ și ar putea ajunge la vot final în ambele camere săptămâna viitoare. Nu e o lege perfectă, nu a fost o negociere deloc ușoară, și nimeni de la masă nu a obținut tot ceea ce și-ar fi dorit.

În plus, în funcție de ce se va întâmpla după introducerea ei formală în circuitul legislativ, există și posibilitatea ca ea să sufere modificări. Însă dacă va trece în forma agreată azi, ea poate fi un pas semnificativ înainte pentru accesul Diasporei la vot

. Va exista vot anticipat în străinătate (vineri-duminică) și vot prin corespondență extins și la prezidențiale. Va exista automatizare prin scanare la completarea listelor suplimentare și acces în cabina de vot pana cel târziu la ora 23.59 a celor care la ora 21 se află la coadă în afara secției.

Va exista obligativitatea MAE de a cere date autorităților omoloage despre numărul de români înregistrați în țara respectivă pentru a putea îmbunătăți dimensionarea numărului de secții. Nu-i întreaga listă a tot ceea ce ne-am fi dorit să îmbunătățim. Dar poate fi un pas important înainte dacă va fi votat ca atare în plenuri săptămâna viitoare. Vă țin la curent ca de obicei!”

Previous Story

(Foto) Brașovul va avea 26 de troleibuze noi Solaris, ca la Cluj. George Scripcaru:  „Transportul în comun este cea mai bună soluție de mobilitate în Brașov și în zona metropolitană, iar utilizarea mijloacelor de transport ecologice reprezintă …”

Next Story

Foto Brașov. Scările Primăriei Codlea au fost reparate pe bază de voluntariat. Erwin Albu: „Mulțumesc. Pentru voluntariat domnului Mihai Mantu si pentru coparticiparea la donația financiara domnului Dorin Saramet si firmei Lingemann pentru procurarea materialelor la preț redus de la firma Taiss Codlea. Sa nu uitam, Spitalul Municipal Codlea si …”