(Last Updated On: April 12, 2019)

Primăria Brașov a anunțat joi că au început lucrările la reabilitarea primei fațade a unei clădiri vechi, cu proprietari privați și cofinanțarea Primăriei. Tot ieri, mai multe țigle erau să cadă în capul unui jurnalist din Brașov care făcea un reportaj p tema reabilitării clădirilor vechi. Aveți grijă pe unde vă plimbați prin Brașov.

Clădirea la care au început lucrările de reabilitare se află pe strada Sf Ioan nr 10 și face parte dintr-un proiect-pilot în care mai sunt incluse alte trei case vechi, (Piața Enescu nr 6, str M Weiss nr 35 – casa în care se află și agenția Loto, str G Barițiu nr 28).

Lucrările vizează „creşterea calității arhitectural-ambientale a clădirilor din zona de protecție a monumentelor istorice si pentru zone construite protejate în Municipiului Brașov“ și sunt posibile în urma apariției Regulamentului de punere în aplicare a Legii 153/2011 actualizată și a Legii 166/2016, regulament elaborat de primărie împreună cu societatea civilă, Ordinul Arhitecților și Direcția de Cultură.

Cele patru imobile au fost alese pe baza criteriilor stipulate de regulament, ținând cont de caracteristicile clădirilor, însă unul dintre cei mai importanți factori în decizie a fost disponibilitatea proprietarilor de a se implica financiar în aceste lucrări.

Suma totală alocată de municipalitate ca și contribuție la acest proiect este de aproximativ 400.000 de lei și reprezintă aproximativ 50% din valoarea estimată a lucrărilor pentru toate cele patru imobile.

În contextul noii legislații și a regulamentului menționat, proprietarii care doresc să își reabiliteze fațadele imobilelor beneficiază de o serie de facilități în obținerea avizelor necesare, precum și de o scutire ulterioară, pentru cinci ani, la impozitul pe clădiri, și pot beneficia și de susținerea municipalității, din punct de vedere financiar. În schimb, clădirile neîngrijite din Centrul Istoric vor fi impozitate, de la anul, cu 500% mai mult decât în prezent.

Vezi aici Video:

Jurnalistul Claudiu Loghin: „Azi filmam un material despre soluțiile Primăriei, pentru reabilitarea fațadelor din Centrul Istoric al orașului. La 20 de metri de noi, ce vedeți în imagini, țigle și moloz, au căzut de pe o casă, de la vreo zece metri înălțime.

Foto Brașov. Aveți Grijă pe Republicii!! Claudiu Loghin: „La 20 de metri de noi, ce vedeți în imagini, țigle și moloz, au căzut de pe o casă, de la vreo zece metri înălțime. O doamnă a fost lovită în cap și la spate...Nu știu ce înseamnă asta, dar știu că ...” 1

Foto Brașov. Aveți Grijă pe Republicii!! Claudiu Loghin: „La 20 de metri de noi, ce vedeți în imagini, țigle și moloz, au căzut de pe o casă, de la vreo zece metri înălțime. O doamnă a fost lovită în cap și la spate...Nu știu ce înseamnă asta, dar știu că ...” 2

Foto Brașov. Aveți Grijă pe Republicii!! Claudiu Loghin: „La 20 de metri de noi, ce vedeți în imagini, țigle și moloz, au căzut de pe o casă, de la vreo zece metri înălțime. O doamnă a fost lovită în cap și la spate...Nu știu ce înseamnă asta, dar știu că ...” 3

Nu știu ce înseamnă asta, dar știu că strada Republicii era deja aglomerată. Localnici, turiști, muncitori (în zonă se schimbă cabluri electrice), copii cu câte-o înghețată, mame cu cărucioare. O doamnă a fost lovită în cap și la spate. Nu foarte tare. A înjurat printre dinți și a plecat mai departe.

Angajații restaurantului de la parter au măturat repede, totul a reintrat în normal”.