Last Updated on ianuarie 26, 2019 Primăria Brașov are planuri mari privind reabilitarea monumentelor istorice. A început reabilitarea clădirii fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii și așteaptă decizia Guvernului pentru preluarea a turnurilor, bastioanelor și zidurilor cetății și fosta Casa a Negustorilor, Restaurantul Cerbul Carpatin.
Clădirea fostei Bănci Săsești este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, (una dintre puţinele construcţii din Braşov realizată în stil „Jugendtstil” după planurile arhitectului Albert Scheller, care a proiectat şi Hotelul “Coroana”), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitul secolului XIX, începutul de secol XX, fiind construită în 1906, ca sediul Băncii Naționale Săsești.
Primarul George Scripcau: „Consider că este un moment important pentru proiectul nostru, acela de a readuce la viață clădirile importante din Brașov și de a le reda cetățenilor acestui oraș, fie că vorbim de monumente istorice, fie că vorbim de clădiri de interes public. Am început lucrările de reparații la Modern şi Popular, de la începutul acestui an am început aici, iar din februarie le vom demara pe cele de la fostul cinematograf Astra.
Așteptăm decizia Guvernului pentru preluarea Cetățuii și, implicit, demararea lucrărilor de consolidare. Sperăm ca în cel mai scurt timp să finalizăm și procedura de preluare a turnurilor, bastioanelor și zidurilor cetății, și, de ce nu, să recuperăm și fosta Casa a Negustorilor, clădire pe care brașovenii o știu ca și Restaurantul Cerbul Carpatin.
Consider că este obligația noastră, ca reprezentanți ai brașovenilor, să facem tot ce este posibil ca istoria acestui oraș să fie reprezentată prin monumente care să ne facă cinste prin felul în care arată, iar cultura acestui oraș să dispună de infrastructura necesară pentru a putea crește“.
Această clădire este una reprezentantivă pentru Braşov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională. Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Scheller (care a proiectat şi Hotelul “Coroana”).
Iniţial, în sediu a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit Sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor 90.
Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate. Detalii contract “Reabilitare si refunctionalizare imobil str. M. Weiss nr.22” Contract de lucrări: 227/30.07.2018 Constructor: S.C. Romconstruct Group SRL Ploieşti Valoare contract: 15.850.800 lei cu TVA Termenul de finalizare a lucrărilor de proiectare şi execuţie: ianuarie 2021. Finanţare: buget local.