Brașov. Brăţară cu buton de urgenţă pentru bătrânii singuri. 55 de persoane vârstnice au primit deja dispozitivele. Cea mai în vârstă are 101 ani

Last Updated on ianuarie 30, 2019 Programul de teleasistență la domiciliu „butonul roșu“, destinat persoanelor vârstnice care locuiesc singure, demarat la sfârșitul anului trecut, se află deja în desfășurare.

55 de beneficiari identificati prin Direcția de Asistență Socială a primăriei au primit deja kiturile, și urmează distribuirea celorlalte 45.Proiectul presupune achiziționarea unui kit și a unui abonament lunar de teleasistență “Butonul Roșu” (https://butonulrosu.ro/) pentru 100 de persoane.

Brașov. Brăţară cu buton de urgenţă pentru bătrânii singuri. 55 de persoane vârstnice au primit deja dispozitivele. Cea mai în vârstă are 101 ani 1

„În luna noiembrie anului trecut am propus Consiliului Local să aprobe acest program pilot, prin care au fost achiziționate 100 de kit-uri , care le asigură persoanelor vârstnice posibilitatea de a-și păstra independența, dar și de a cere și primi ajutor de urgență atunci când este nevoie. Multe dintre aceste persoane, deşi poate unele au familii, petrec foarte mult timp singure.

Prin acest sistem, persoanele vârstnice pot solicita ajutorul printr-o simplă apăsare pe buton. În acel moment, un operator le răspunde şi identifică în ce constă problema acelei persoane. În cazul în care este ceva grav, anunţă imediat 112. Acest sistem va creşte siguranţa acestor persoane.

Este deocamdată un program pilot, în condițiile în care, din datele Direcției de Asistență Socială, aproxiamtiv 6.000 de persoane vârstnice din municipiul Brașov ar putea avea nevoie de acest dispozitiv. Intenționăm extinerea acestui program, în funcție de rezultatele acestei etape“, a declarat primarul George Scripcaru.

Kit-ul “Butonul Roșu” este format dintr-un telefon mobil cu taste mari cu iluminare, font mare, meniu simplu dedicat seniorilor, și o brățară SOS rezistentă la apă și șocuri, care poate, prin simpla apăsare a unui buton, să apeleze dispeceratul. În cazul în care apăsarea butonului roșu nu este urmată și de un apel, dispecerul contactează 112 și trimite la domiciliul persoanei vârstinice un echipaj de ambulanță, furnizând deja datele medicale cu care acesta este înregistrat în baza de date.

Dacă se poate lua legătura telefonic cu persoana respectivă, atunci dispecerul se informează despre starea persoanei și urmează un protocol medical în funcție de complexitatea și gravitatea situației semnalate, ce va indica acțiunile ce trebuie întreprinse (ex: automedicație, deplasarea unui asistent medical la domiciliul pacientului, transmiterea unei cereri pentru serviciul ambulanță etc.).

Brașov. Brăţară cu buton de urgenţă pentru bătrânii singuri. 55 de persoane vârstnice au primit deja dispozitivele. Cea mai în vârstă are 101 ani 2

Abonamentul lunar “Butonul Roșu este de 12 lei/lună/persoană, ceea ce înseamnă 1.200 lei/lună pentru toate cele 100 de persoane. Proiectul municipalității include și achiziționarea unor abonamente de telefonie mobilă (10 lei/lună/persoană; total 1.000 lei/lună). Costul kitului „butonul roșu“ – telefon și brățară – este de 360 lei/persoană. Toate aceste costuri sunt suportate din bugetul local.

Deși beneficiarii au fost inițial aleși în ordinea descrescătoare a vârstei, Beneficiarii vor fi aleși în ordinea vârstei, de la cel mai bătrân până la epuizarea celor 100 de locuri din proiect., având prioritate persoanele cele mai în etate, s-a ajuns la concluzia că sistemul ar fi mult mai eficient petnru persoane de 75-80 de ani, care au dejja deprinderiea de a utiliza un telefon mobil,. Totuși, cel mai bătrân beneficiar, după distribuirea primelor 55 de kit-uri, are 101 aniPentru a fi eligibil, beneficiarul

Potrivit Marianei Topoliceanu, directorul DAS Brașov, problema cea mai mare în acest moment este faptul că în Brașov nu există foarte mulți furnizori de servicii la domiciliu petnru persoane vârstnice. DAS are posibilitatea de a asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru doar 30 de persoane, și are protocoale de colaborare cu cinci asociații de profil, reușind astfel să furnizeze servicii pentru maximum 100 de persoane.

Previous Story

Brașov. Fetiţa salvată de medicii de la Spitalul de Copii se simte bine. „Ea este la Terapie Intensivă acum, dar starea ei este foarte bună. Se uită la televizor acum. În urma intervenţiei chirurgicale toate au …

Next Story

Mai tare ca autostrada! Brașovul cumpără un tren care să meargă fără oprire până la București. Primarul George Scripcaru: „Până vin chinezii să facă autostrada Comarnic – Braşov, vrem să …”