Brașov. Bogdan Micu: „8 luni pe an Brașovul are cel mai bun aer pe care l-am măsurat…mai bun si ca in Noua Zeelanda. Si 4 luni pe an e tare poluat. Cam ca in Hong Kong”. Reacția primarului George Scripcaru:

Last Updated on ianuarie 18, 2019 Brașovul are mari probleme cu aerul poluat. Numărul mare de mașini face aerul irespirabil în unele momente. Cei de la Pro Tv chiar discutau într-o emisiune de dimineață cum au fost în Poiana Brașov și efectiv nu puteau să respire din cauza numărului mare de mașini. Iar toate aceste mașini au trecut prin Brașov.

Primarul George Scripcaru declara anul trecut pentru mytex.ro: „Am scos din nou la licitație studiul privind calitatea aerului în Brașov, întrucât cel care a câștigat licitația de anul trecut a renunțat. Ca urmare, trebuie reluată procedura. În funcție de concluziile acestui nou studiu, vom vedea ce este de făcut în plus față de măsurile pe care le-am luat deja la nivelul municipiului și care, trebuie să recunoaștem, au avut efecte pozitive”. Nu s-a mai auzit nimic.

Între timp, Bogdan Micu, cu afaceri în domeniul construcțiilor și energiei, a anunțat astăzi că a devenit în urmă cu cinci luni consilier al primarului George Scripcaru pe teme de mediu. Acesta spune că i-a povestit primarului despre calitatea aerului iar Scripcarul l-a angajat pe loc ca și consilier.

Bogdan Micu: „De 5 luni traiesc o noua experienta. Fac voluntariat la Primaria Brasov.
Am fost la Primarie cu o problema personala si sansa a facut ca in acelasi birou sa intre si Primaru. A fost prima data cand l-am cunoscut personal. Stiam multe povesti. Dar niciodata o interactiune directa.

Brașov. Bogdan Micu: „8 luni pe an Brașovul are cel mai bun aer pe care l-am măsurat...mai bun si ca in Noua Zeelanda. Si 4 luni pe an e tare poluat. Cam ca in Hong Kong”. Reacția primarului George Scripcaru: 1

Ca orice cetatean, un pic turmentat, un pic preocupat, am inceput sa ii turui despre poluarea din Brasov:
“Eu: Domnu Primar. Stiti ca toti se plang ca e poluat Brașovul. Dar eu am facut masuratori in pararel cu niste senzori personali. Chiar am unul la mine. Uitati. Acu 5 minute pe Republicii aerul era mediu(VOC 0.7 ppm). La trecerea de pietoni din fata primariei era nasol rau. VOC 2.3 ppm. Si acum unde stam noi e acceptabil VOC 0.5 ppm. Cu acest dispozitiv si inca 10 la fel am facut masuratori. Si rezultatul : 8 luni (03-09)pe an Brasovul are cel mai bun aer pe care l-am masurat( si am calatorit anul acesta de 30 ori in afara Romaniei si de 10 ori in afara Europei). Mai bun si ca in Noua Zeelanda(unde am masurat personal). Si 4 luni pe an (10-11-01-02) e tare poluat. Cam ca in Hong Kong(unde chiar am masurat personal).

Primaru (redare aprox a conversatiei ca nu o mai tin minte exact- a nu se folosi ca citat): Interesanta viziune. Si noi stim de problema si cautam activ solutii. Dar problemele sunt sistemice si nu sunt usor de rezolvat. Dar uite. Daca ai chef. Mai bine hai si implica-te in subiectu asta direct, ca din astia ca tine care numa vin sa imi dea idei si sa faca galagie sunt destui. Dar oamenii nu se implica si asteapta sa se rezolve tot.

Eu: Hai. Cum facem?
Primaru: treci maine si te angajez consilier pe mediu. “

Si asa am ajuns consilier pe Mediu(intre timp si IT, Urbanism si Sport) la Primaria Brasov.
Am si un salariu :980 lei pt norma de 2 ore. Un salariu bun cred. Dar pe care l-am donat integral unor voluntari care ajuta copii din centru de plasament Teliu. Pentru ca nu ma intereseaza nici un venit sau castig din activitatea asta.

Cum e la Primarie?
Extraordinar de fain. Sunt incantat. Am fost atat de surprins in mod pozitiv de experienta asta inca simt ca merita sa o impartasesc astfel ca si altii sa se implice in institutii similare la nivelul comunitatii lor.

Ce am reusit sa fac:
1. Era in plan reabilitarea unui imens spatiu pietonal – reabilitarea in ochii actualului manager de proiect insemna schimbarea dalajului.

Am cerut sansa sa propun un alt proiect, care sa raspunda problemele localnicilor de acolo.
Am gasit sustinere totala din partea primarului, care a fost dispus sa intarziere proiectul, ca sa avem timp sa facem ceva mai bun decat o inlocuire de dalaj.

Am reusit cu cativa tineri din primarie si cativa arhitecti voluntari care s-au oferit spontan sa facem un proiect modern, frumos si destul de rapid incat sa nu incurce mersul reabilitari deja programate si bugetate.

Alte proiecte : Piste de bicicleta in Poiana Brasov, birou unic de avize la primarie(ca sa reducem oamenii care alearga cu masinile la institutii si polueaza aiurea, marirea cantitatii de pietonal a municipiului in pararel cu marirea numarului de parcari subterane si posibilitatea de rezervare in avans a parcarii( ca sa nu mai faca oamenii ture prin oras sa polueze), regandirea traficului pentru descurajarea traficului de tranzit in zone sensibile dpdv al mediului, si altele mai mici), amplasare a 17 statii de incarcare de mare putere care sa deserveasca 3200 masini electrice unice in oras- ca sa incurajam cetatenii dar si taximetristii sa treaca pe electric, achizitionarea de autobuze electrice.

Desi sunt ocupat pana peste cap. Ma motiveaza asa mult ceea ce fac la primarie incat tot gasesc 1-2 ore pe zi sa vin sa misc lucrurile.

Da. Muncesc mult. Uneori si noaptea( pt ca lucrez in US). Dar apuc sa merg si la ski. La catarat. Sa petrec timp cu familia. Si sa plec in excursii. Cum? Organizare pragmatica. Anulare timpi morti (Facebook, Instagram, Netflix, etc) si organizare personala serioasa.

Ce fac exact la primarie?
In fapt, fac project management. Daca mi-am ales un proiect- sa zicem statiile de incarcare auto. Atunci supraveghez colegii din primarie sa urmareasca documentele necesare. Mai alerg eu cu 1-2 avize ca sa ii ajut. Tin lumea sincronizata intre ei. Si ma asigur ca se face repede si bine.

Sunt sustinut?
Da! Este o deschidere incredibila in primarie, daca esti dispus sa muncesti, sa inveti, sa gasesti solutii. Daca esti un critic care da pe facebook la fiecare 5 min ceva ca sa primeasca cateva like-uri…nu e de tine aici.
Daca esti plin de idei si ai si implementat cu manuta ta macar 1-2 din ideile alea in viata ta, atunci da! Implica-te. E super. Nu am experimentat inca satisfactie mai mare decat sa pot rezolva in propriul meu oras lucruri care m-au frustrat timp de 20 ani.

Alte mituri:
Crez: Lucratorul public leneveste prin birouri.
Realitate: Dupa 5 luni aici am invata sa am un mare respect pt cei 200 de colegi. Nu numai ca lucreaza non stop. Dar o fac la o calitate si daruire incredibila. Oamenii astia muncesc foarte mult. Si am un deosebit respect pentru ei. Mi-ar place sa ii am angajati pe majoritatea.
Da. Sunt cativa. Poate 5-6 la 200 de oameni. Dar asta e un procent foarte mic pentru o organizatie de dimensiunea asta.

Crez: e multa birocratie.
Realitate: Da. E o gramada. Si e data de niste legi stupide facute de guverne efemere. Dar si asa la firul ierbii oamenii din primarie au invatat sa le faca fata. Sa le respecte pe toate si sa miste lucrurile.

Tineri?
Spre surprinderea mea in ultimele 6 luni au venit multi tineri in administratie. Se simte. Se simte bine! Atrasi de salariile mai bune, tinerii aduc cu ei know how modern, internet, google maps, GIS, arhicad,etc nu mai sunt subiecte tabu in administratie. Si e o nomalitate sa ai o distributie omogena de varsta.
Pentru oricine se gandeste sa se angajeze, recomand sa incerce si asta. Inveti o gramada. Si salariile sunt ceva mai ok acum.

Viitorul?
Viitorul arata bine. Sunt o gramada de proiecte faine. Mult entuziasm pe ele.
Da e greu sa faci fata unui baraj constant de negativism pe facebook sau in presa. Chiar simt compasiune cand vad atata rautate. De ce? Cand am putea sta toti la masa sa gasim solutii in orasul in care toti locuim, fie ca suntem simplii cetateni sau lucratori la primarie, sau politisti..

Next step.
Potentialul si deschiderea sunt atat de mari ca din martie, inspirat de Cluj, am propus formarea unui consiliu de voluntari specialisti (pe diferite discipline) pe langa Primaria Brasov, care sa multiplice eforturile primariei in a schimba orasul in bine.

Va tin la curent.
Ps: daca dorești o schimbare implica-te unde poti.
Ps2: pt masuratori de aer am folosit Atmotube 2.0”

Previous Story

Primăria Brașov: Închiderea depozitului de deșeuri industriale la Timiș-Triaj are autorizație de construcție. Deșeurile produse de fosta întreprindere Tractorul

Next Story

Brașov. Sute de oameni au donat bani adăpostului ilegal de cîini de la Prejmer. Tânărul care se ocupa de adăpost e de negăsit. „Se pare că au murit de foame, s-au mâncat între ei, e oribil ce am văzut înăuntru”