Last Updated on noiembrie 19, 2018 Brașovul a făcut o greșeală colosală când a renunțat la tramvai. Poate transporta mai mulți pasageri odată și inhalezi mai puțină motorină arsă de la autobuze. La un moment dat se simte. Chiar credeți că spitalele de oncologie din Brașov s-au construit fără un studiu care să arate o creștere a numărului de cancer în următorii ani? Dieselul e criminal fără să simți.
Tramvaie Brașov: „Sâmbătă s-au împlinit 12 ani de când tramvaiul a încetat să mai circule în Brașov. Cu mai puțin de două luni înainte de primirea României în Uniunea Europeană, moment ce ar fi deschis poarta spre fonduri nerambursabile pentru modernizare, Brașovul a renunțat la un mijloc de transport ecologic, de mare capacitate.
Ultimul oraș occidental care și-a desființat rețeaua de tramvaie a fost Wuppertal în 1987, în condițiile în care o mare parte din rută era dublată de renumitul monorail al orașului. Brașovul devenea astfel primul oraș din Europa non-sovietică ce renunța la tramvai după 1990.
Constanța i-a urmat exemplul în 2008”.
Nelu Corbu: „Postul asta o sa infurie cativa brasoveni dar e necesar…
Ninge astazi ca-n povesti si toata lumea a crezut ca masina e cea mai buna optiune, rezultatul: orasul blocat complet timp de doua ore.
Cum ar fi fost sa (mai) avem tramvai acum sau, de ce tramvai?
Pentru ca:
-prioritate in traffic(!!!)
-capacitate foarte mare de transport(!!!)
-ecologic
-predictibilitate(nu se pot schimba traseele)
-durata de viata mare(30-35 ani)
-costuri de intretinere scazute
-economie liniara de-a lungul traseelor(trafic asigurat de prezenta statiilor)”