Last Updated on noiembrie 12, 2018 Brașovul pute din nou. s-a stabilit că este vorba de groapa de gunoi care emite gaze. Unii spun că sunt toxice, chiar cancerigene.
Miron Ț.: „Primăria Municipiului Braşov vedeți că iar miroase a rahat în toată zona Dealul Cetății, Cuza Vodă, Bisericii Române. Numazîc”.
Iustin Hotinceanu: Si memo
Emma Moraru: Idem Str Garii, Centru Civic
Popescu Andrei: si la sanitas la fel
Veronica Iazageanu plus Calea Bucuresti si Saturn
Vasilache Maria: Nici uzina 2 nu-i mai presus
Nelu Corbu: „In cazul in care va intrebati de unde acest miros mirific din oras, este de la rampa de gunoi FinEco de langa CET. Doua celule din sase au ajuns la supraplin si trebuiau inchise de doi ani, nu au facut asta si acum noi avem acest miros in tot orasul.
A fost si o dezbatere pe tema asta saptamana trecuta. Problema e ca ca acest miros este cauzat de un gaz toxic pentru sanatataea oamenilor, se numeste Hidrogen sulfurat si cauzeaza aparitia cancerelor”
Allen Coliban: „Despre cum am fost gazați în tăcere timp de 10 ani de zile. Și despre cum spunem „Stop!”.
În această seară am participat la dezbaterea organizată de Fin-Eco, operatorul gropii de gunoi a Brașovului, având ca obiect revizuirea Autorizației Integrate de Mediu pentru Celula 3 a depozitului de deșeuri. Au mai participat reprezentanți ai APM, ai Gărzii de Mediu, ai Primăriei Brașov, precum și mai mulți locuitori ai cartierelor Triaj și Craiter.
Voi reveni zilele următoare cu detalii ale celor aproape 4 ore de dezbateri. Esențiale sunt, însă, următoarele lucruri:
* atât autoritățile cât și operatorul economic au recunoscut faptul că gazele rezultate din descompunerea deșeurilor depuse în Celulele 1 și 2 au ajuns direct în atmosferă, fără a fi captate și tratate (așa cum prevăd normele)
* toți cei prezenți au recunoscut existența mirosurilor puternice din zonă, precum și cauza reprezentată de emisiile rezultate din Celulele 1 și 2
* ameliorarea situației și a mirosurilor se va produce abia după ce cele două celule vor fi anvelopate (etanșeizate), termenul maxim pentru acest demers fiind de doi ani de zile
* închiderea Celulei 1 ar fi trebuit să fie efectuată imediat după sistarea depunerii, adică în 2010. Amânarea ei înseamnă că timp de 10 ani de zile au fost emise la liber în atmosferă gaze precum hidrogen sulfurat și metan. Problema s-a agravat de la an la an, odată cu umplerea Celulei 2 (în 2017) și intrarea în descompunere și a acestor deșeuri. Celula 3, cea pentru care urmează a se elibera Autorizația Integrată de Mediu, operează, deja, de un an de zile
Autorizația aflată în dezbatere, pentru Celula 3, cuprinde măsuri de remediere a situației de la Celulele 1 și 2, printre care obligativitatea închiderii acestora și adresarea problemei mirosurilor, în termen de maxim 2 ani de zile”.