Brașov: „Hai la Focu’ lui Sumedru!”, la Șirnea. Femeile împart covrigi, nuci şi mere. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile

Last Updated on octombrie 21, 2018 Asociația Pro Șirnea şi Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta” Braşov vă invită în 25 octombrie 2018, în localitatea Șirnea, la „Focul lui Sumedru”.

În noaptea de 25/26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din zona etnografică Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri într-un loc înalt al satului şi întreţinut cu lemne uscate şi resturi vegetale, se adună întreaga suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu’ lui Sumedru!”.

Brașov: „Hai la Focu’ lui Sumedru!”, la Șirnea. Femeile împart covrigi, nuci şi mere. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile 1

Femeile împart covrigi, nuci şi mere. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.

Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în această perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi.

Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de „focul viu” al ciobanilor români, care purifică îndeosebi păstorii şi turmele.

Previous Story

(Video) Cristina Anghel: „Trenul Regio, al CFR SA, Sf Gheorghe -Brasov, Un focar de infecție, miros insuportabil de wc si pipi de şoarece, un şoarece viu care ronțãie din banchete, geam spart… Am cãlãtorit 50 minute in picioare, cu ochii dupã şoarece si grijã mare sã nu…”

Next Story

Brașov. Schimbare. Aleea de sub Tâmpa va fi închisă total circulaţiei rutiere