Eveniment Brașov. Operetă de Ciprian Porumbescu debutează sâmbătă la Opera Brașov

Last Updated on octombrie 5, 2018 Sâmbătă, 6 octombrie 2018, debutează la Opera Brașov cea de-a XVI-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet 2018, organizat cu sprijinul Consiliului Local Brașov și al Primăriei Municipiului Brașov.

Manifestarea se va desfășura în perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2018 și vă propune o succesiune de evenimente remarcabile din toate sferele artei spectacolului: operă, operetă și balet, continuând astfel o frumoasă tradiție culturală. Anul acesta, festivalul are loc sub semnul aniversării a 65 de ani de la înființarea Operei Brașov, dar și a marcării celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri.

Eveniment Brașov. Operetă de Ciprian Porumbescu debutează sâmbătă la Opera Brașov 1

Sâmbătă, 6 octombrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, Festivalul de Operă, Operetă și Balet 2018 se deschide, cum nu se poate mai potrivit, cu o lucrare românească foarte îndrăgită și deosebit de populară: „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri.

Brașovul este indisolubil legat de premiera absolută a acestei lucrări, care a avut pe 27 februarie 1882, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), pe o scenă improvizată. Opera Brașov a prezentat, cu un deosebit succes, opereta „Crai Nou”, la sfârșitul lunii septembrie, în Sala Festivă a Colegiului brașovean, la ea acasă, în locul premierei de acum 136 de ani, la care a luat parte și compozitorul.

Opereta îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Opereta este de fapt o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi și logodească.

În distribuție, soliștii Operei Brașov: Maria Petcu-Catrina – Anica, Asineta Răducan – Dochița, Marian Rește – Moș Corbu, Valentin Marele – Bujor, Liviu Iftene – Leonaș, Lorand Cristian – Ispravnicul. Soliști balet: Mihaela Pop, Nicoleta Sasu, Claudiu Dane, Dorin Mirea. Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Braşov.

La pupitrul Orchestrei Operei Brașov se va afla dirijorul Leonard Boga, regia spectacolului este semnată de Anda Tabacaru. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea, iar coregrafia de Nermina Damian. Asistent regie: Silvia Papadopoulos. Asistent coregrafie: Ramona Mezei. Regia tehnică: Dan Antipa.

Preț bilete: 30 lei; 20 lei

Previous Story

Brașov. Șofer RATBV, amendat după ce a fumat în autobuz. Robert Lazar: „Iar fiindcă povestea trebuie să se și încheie, am aflat zilele trecute că șoferul a fost …”

Next Story

Brașov. Bărbat căzut de la etaj, pe strada Hărmanului. A murit