Vacanta Brasov. Râvășitul Oilor – Festivalul Brânzei și al Pastramei, lângă Castelul Bran

Last Updated on septembrie 20, 2018 Vacanta Brasov. Râvășitul Oilor – Festivalul Brânzei și al Pastramei, va avea loc în perioada 29-30 septembrie pe platoul Inima Reginei din vecinătatea Castelului Bran.

Ravasitul oilor este o sarbatoare simbolica ce marcheaza sfarsitul anului pastoral. Din cele mai vechi timpuri a fost celebrata la momentul coborarii oilor de pe munte, cu dansuri si jocuri, si cu voie buna. In felul asta a luat fiinta traditia prin care producatorii isi prezinta produsele si se mandresc cu ele in fata celorlalti.

Vacanta Brasov.

(Vacanta Brasov.)

Participantii la eveniment au prilejul sa cante, sa danseze si sa mananace tot soiul de preparate specifice, dar mai ales bulz, branzeturi si pastrama de oaie, udate cu must obtinut in gospodariile celor din zona.

Alesul oilor s-au “ravasitul oilor” este cea mai mare sarbatoare, care se desfasoara in zona Branului. Cu aceasta ocazie s-a impamantenit obiceiul ca aceasta sa fie serbata atunci cand ciobanii coboara oile de pe munte. Dupa coborare, stapanul de stana inapoiaza fiecarui proprietar efectivele si definitiveaza intelegerea (preda branza si incaseaza sumele de pasunat si tratament).

La acest eveniment important pentru ciobani, mai poti auzi retetele “secrete” ale bunatatilor scoase la vanzare. Pastrama se pregateste din carne de oaie dezosata, peste care se presara cu o sita sare si condimente: piper, boia, cimbru, usturoi, busuioc. Dupa ce se tine cateva zile la fezandat, se pune intr-un bait caldut, pregatit din apa sau vin alb in care se fierb condimente: foi de dafin, boabe de mustar, piper negru, in care se tine de la o zi pana la o saptamana si se pune la uscat.

Previous Story

Brașov. Inconștient! Gelos pe porcii vecinului, un bărbat a declanşat alerta de pestă porcină la 112

Next Story

Brașov: Autobuzele RATBV vor circula cu mesaje pro-referendum. Este corect?