Brașov.  Gruia Hilohi: „”CRAITER”… De unde vine porecla cartierului braşovean al ceferiştilor?

Last Updated on septembrie 18, 2018 Te-ai întrebat vreodată de unde vine denumirea cartierului brașovean Craiter?

Gruia Hilohi: „”CRAITER”… De unde vine porecla cartierului braşovean al ceferiştilor?
În 1927 s-a construit pe colţul nord-estic al intersecţiei actualelor străzi Hărmanului şi Pavilioanele CFR casa lui Albert Kreiter, care a deschis o afacere, probabil singurul magazin de la acea vreme din tot cartierul CFR, ce tocmai se năştea la Braşov.
Brașov.  Gruia Hilohi: „"CRAITER"... De unde vine porecla cartierului braşovean al ceferiştilor? 1

Deşi, ulterior, proprietar al clădirii a devenit Árpád Göll, lumea s-a obişnuit să numească acel magazin şi acea intersecţie de drumuri “La Kreiter”. Pe data de 6 iunie 1944, clădirea a fost distrusă în bombardament, la fel ca mare parte din cartier.

Reconstruită după război, casa a funcţionat tot ca magazin, fiind apoi naţionalizată şi devenind “Alimentara”. Porecla locului nu numai că nu a dispărut, dar s-a extins asupra întregului cartier, fără ca lumea să-i mai cunoască originea… În anii ’80, clădirea a fost demolată, împreună cu tot frontul de case de la Str. Hărmanului.

Dar iată că denumirea populară improprie a cartierului a rezistat, iar după 2002 apare oarecum oficializată în nomenclatura traseului liniei de autobuz 37 şi nu numai, chiar dacă cu o ciudată transcriere fonetică în limba română, “Craiter”…”

Previous Story

Brașov. Se construiesc 3 blocuri de 11 etaje, 306 apartamente pe 9500 de metri pătrați

Next Story

Brașov: Primăria va demara un amplu proces de modernizare a piaţetelor