Aeroportul Brașov: Protocol cu Autoritatea Aeronautică şi ROMATSA pentru finalizarea lucrărilor

Last Updated on aprilie 27, 2018 Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea continuă demersurile necesare pentru finalizarea lurărilor la Aeroportul Brașov.

Adrian Veștea şi coordonatorul proiectului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav (AIBG), Alexandru Anghel, s-au întâlnit ieri, la Bucureşti, cu factorii de decizie ai Autorităţii Aeronautice Civilă Române (AACR) şi ai Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA, cu care au discutat aplicat, pentru a identifica soluţiile cele mai potrivite de continuare a proiectului în ideea obţinerii certificării aeroportului şi a achiziţionării echipamentelor necesare radionavigaţiei şi dirijării traficului aerian.

Aeroportul Brașov: Protocol cu Autoritatea Aeronautică şi ROMATSA pentru finalizarea lucrărilor 1
Întâlnirea a fost solicitată încă din 22 martie, când şeful executivului judeţean a transmis la Ministerul Transporturilor o adresă oficială prin care a comunicat situaţia la zi a proiectului, stadiul procedurilor demarate în vederea continuării lucrărilor şi mai ales decizia fermă a Consiliului Judeţean de a duce la bun sfârşit, prin eforturi proprii, această investiţie vitală pentru comunitatea braşoveană şi nu numai.

„Acesta este primul aeroport care se construieşte de la zero în România, în ultimii 50 de ani. Proiectul este asumat de Consiliul Judeţean Braşov, iar în momentul în care îl vom finaliza, dorim să-l dăm în folosinţă şi să-l operăm chiar de a doua zi.

Tocmai de aceea, fiecare instituţie cu atribuţii în ceea ce priveşte transportul aerian din România trebuie să formeze personal care să ne fie alocat, trebuie să ia în considerare obiectivul nostru atunci când îşi alcătuieşte bugetul şi să ne comunice care sunt echipamentele de care avem nevoie pe toate componentele de activitate aeriană, astfel încât la mijlocul anului 2020 să putem adăuga Braşovul pe lista aeroporturilor deschise traficului aerian de călători”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Conducerea AACR a arătat toată deschiderea faţă de proiectul AIBG, potrivit preşedintelui CJ Braşov, care a menţionat că „putem începe de pe acum procedurile în vederea certificării aeroportului, urmând să parcurgem fiecare etapă”.

Concluzia întâlnirii a fost încheierea unui protocol între Autoritatea Aeronautică Civilă Română, ROMATSA şi Consiliul Judeţean Braşov, act care va fi semnat cel mai probabil la Braşov, în perioada imediat următoare.

Totodată, în urma graficului de executie a aeroportului pe care CJ îl va transmite celor două autorităţi, fiecare entitate semnatară a protocolului îşi va asuma responsabilităţile în proiect şi îşi va structura activităţile pe care le are de făcut până la momentul dării în folosinţă a obiectivului, în aşa fel încât la momentul respectiv aeroportul să fie operaţional.

În privinţa licitaţiei pentru realizarea suprafeţelor de mişcare de la aeroport, aflată în
derulare la Consiliul Judeţean Braşov, aceasta a trecut de etapa evaluării tehnice a ofertelor, fiind în faza solicitării clarificărilor pentru evaluarea financiară.

„Ofertele sunt extrem de voluminoase, vorbim de documentaţii de câte 500 de pagini şi de aceea etapa de evaluare durează atât de mult. Noi sperăm să definitivăm procedura în cel mai scurt timp şi să comunicăm rezultatul în cursul lunii mai. În acelaşi timp, lucrăm la caietele de sarcini pentru proiectarea şi execuţia celorlalte componente ale aeroportului.

În cazul terminalului vom licita mai întâi proiectarea, pentru a avea proiectul tehnic gata, şi ulterior vom scoate la licitaţie execuţia, deoarece vrem să acordăm o atenţie deosebită design-ului, dar şi elementelor care ţin de fluxul de pasageri şi de securitate.

Am iniţiat deja primele discuţii la Ministerul Administraţiei şi Internelor, Poliţia de Frontieră, Vamă, SRI şi STS, pentru că dorim avem câte o persoană de legătură din fiecare instituţie cu care să ne consultăm înainte de a finaliza proiectul tehnic.

Vrem să facem totul corect de la bun început, ca să nu avem surprize de niciun fel”, a mai spus Adrian-Ioan Veştea.

Previous Story

Batrânul bătut cu sălbăticie va primi o casă. Medicul Vasi Rădulescu: „Am rugat familia să îl ia pe TATĂL LOR o perioadă până găsim o soluţie. Păi stai că nu putem, păi nu avem unde, păi…Am sunat la …”

Next Story

Brașov: ARESTAT Primarul Ghimbavului, 30 de zile în arest