OFICIAL! Brașovul POLUAT cu oxizi de azot. Primarul George Scripcaru a fost chemat la București pentru explicații alături de șeful CJ, Adrian Veștea

Last Updated on februarie 14, 2018 Veste proastă pentru brașoveni, mai ales pentru cei care continuă să se mintă singuri că trăiesc într-un oraș cu aer curat. Primarul municipiului Brașov a fost chemat luni dimineață la București, la ministerul Mediului pentru a discuta măsurile care trebuie să fie implementate având în vedere că România riscă o amendă uriașă din cauza poluării a 3 orașe. (Brașov, Iași, București)
Brașovul are probleme cu oxizi de azot iar cei care au probleme de sănătate din cauza lor pot da în judecată Primăria Brașov deoarece nu au anunțat brașovenii că sunt astfel de probleme și nu au luat măsurile necesare. Expunerea la concentratii ridicate poate fi fatala, iar la concentratii reduse afecteaza tesutul pulmonar

Ministerul Mediului: „În această dimineață, doamna viceprim-ministru Grațiela-Leocadia Gavrilescu, ministrul Mediului, a convocat primarii municipiilor Iași și Brașov precum și președintele CJ Brașov, la sediul instituției, la o întâlnire de lucru pentru discutarea măsurilor și a acțiunilor care trebuie implementate de către autoritățile administrației publice locale astfel încât să fie evitată inițierea de către Comisia Europeană a procedurii contencioase, prin sesizarea Curții de Justiție a Uniunii Europene în Cauza 2009/2296 privind constatarea neîndeplinirii obligaţiilor consacrate de art. 13, alin. (1), coroborat cu Anexa XI și art. 23, alin. (1) din Directiva 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa (depăşirea în România a valorilor limită pentru indicatorul particule în suspensie – PM10)

OFICIAL! Brașovul POLUAT cu oxizi de azot. Primarul George Scripcaru a fost chemat la București pentru explicații alături de șeful CJ, Adrian Veștea 1

(foto: theculturetrip.com)

La discuții au mai participat: domnul secretar de stat Ion Cîmpeanu, directori și specialiști din cadrul Ministerului Mediului, președintele ANPM și comisarul general al GNM și alți reprezentanți ai autorităților de mediu centrale și locale.

Doamna ministru a prezentat mesajul Comisarului European pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, domnul Karmenu Vella, transmis la reuniunea organizată la Bruxelles în data de 30.01.2018, cu miniștrii mediului din țările în care s-au constatat depășiri, pentru anumiți indicatori, ale valorilor limită impuse de Directivele europene privind calitatea aerului în vigoare:

Germania, Franța, Italia, Spania, Marea Britanie, România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, privind necesitatea respectării valorilor limită, având în vedere impactul, în mod special al poluanților PM10 și NOx, asupra sănătății populației, arătând, în același timp, că atât calitatea aerului, cât și sănătatea cetățenilor reprezintă o prioritate a guvernului PSD-ALDE și a sa personal, așa cum trebuie, de altfel, să reprezinte pentru orice cetățean european responsabil.

Pe parcursul discuțiilor, au fost abordate aspecte legate de stadiul de realizare a Planului de calitate a aerului pentru indicatorul PM10 pentru aglomerarea Iași, a Planului de calitate a aerului pentru indicatorul oxizi de azot pentru aglomerarea Brașov, precum și a Planului de menținere a calității aerului pentru județul Brașov.

Factorii de decizie din cele două județe au prezentat măsurile care au fost sau urmează a fi implementate pe termen scurt și mediu în vederea îmbunătățirii calității aerului în municipiile Iași și Brașov. În acest sens, s-a convenit ca, până la sfârșitul acestei săptămâni, reprezentanții primăriei Brașov să transmită Ministerului Mediului o situație care să cuprindă măsurile implementate/asumate la nivelul municipiului Brașov precum și sursele de finanțare.

În ceea ce privește aglomerarea Iași, au fost discutate unele aspecte punctuale cu privire la conținutul și gradul de acoperire asigurat de măsurile cuprinse în proiectul de Plan de calitatea aerului, aflat în prezent în procedură de avizare de către autoritățile competente de mediu”.

Potrivit siteului Preventie Predicție  Participare Perosnalizare, principalii oxizi de azot sunt:
monoxidul de azot (NO) care este un gaz este incolor si inodor;
dioxidul de azot (NO2) care este un gaz de culoare brun-roscat cu un miros puternic, inecacios.

Dioxidul de azot in combinatie cu particule din aer poate forma un strat brun-roscat.
In prezenta luminii solare, oxizii de azot pot reactiona si cu hidrocarburile formand oxidanti fotochimici.
Oxizii de azot sunt responsabili pentru ploile acide care afecteaza atat suprafata terestra cat si ecosistemul acvatic.

Surse antropice:
oxizii de azot se formeaza in procesul de combustie atunci cand combustibilii sunt arsi la temperaturi inalte, dar cel mai adesea ei sunt rezultatul traficului rutier, activitatilor industriale, producerii energiei electrice. Oxizii de azot sunt responsabili pentru formarea smogului, a ploilor acide, deteriorarea calitatii apei, efectului de sera, reducerea vizibilitatii in zonele urbane .

Efecte asupra sanatatii populatiei
Dioxidul de azot este cunoscut ca fiind un gaz foarte toxic atat pentru oameni cat si pentru animale (gradul de toxicitate al dioxidului de azot este de 4 ori mai mare decat cel al monoxidului de azot). Expunerea la concentratii ridicate poate fi fatala, iar la concentratii reduse afecteaza tesutul pulmonar.

Populatia expusa la acest tip de poluanti poate avea dificultati respiratorii, iritatii ale cailor respiratorii, disfunctii ale plamanilor. Expunerea pe termen lung la o concentratie redusa poate distruge tesuturile pulmonare ducand la emfizem pulmonar.
Persoanele cele mai afectate de expunerea la acest poluant sunt copiii.

Previous Story

Brașov: George Copos vrea restaurantul „Panoramic” de pe Tâmpa

Next Story

Accident Brașov: Doi pietoni loviți pe trecere de un șofer de 79 de ani!