(Last Updated On: February 2, 2018)

Astăzi a avut loc inaugurarea corpului vechi al Maternității Brașov, care a fost reabilitat și modernizat printr-un proiect derulat de Ministerul Sănătății cu fonduri de la Banca Europeană de Investiții. Dotările cu mobilier și aparatură de cea mai înaltă calitate au fost posibile grație fondurilor alocate de Consiliul Județean Brașov. Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea și a președintelui CJ Brașov, Adrian-Ioan Veștea, alături de prefectul Marian Rasaliu, primarul George Scripcaru și alți reprezentanți ai administrației publice brașovene.

Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Dr. A.I. Sbârcea” Brașov a devenit una dintre cele mai moderne și performante instituții spitalicești din țară, grație investițiilor realizate în vechea clădire a Maternității. Aceasta oferă acum condiții la standarde occidentale, atât în privința calității actului medical, cât și a confortului de care se pot bucura mamele și nou-născuții.
Foto Brașov: Cum arată Maternitatea renovată. Condiții ca la privat, naștere gratuită 1

Foto Brașov: Cum arată Maternitatea renovată. Condiții ca la privat, naștere gratuită 2

De acum înainte, pacientele au la dispoziție saloane cu două și trei paturi, cu grupuri sanitare proprii și toate dotările necesare. Sălile de operație au fost și ele modernizate și utilate cu echipamente moderne. S-a realizat o restructurare funcţională şi tehnologică a secţiilor de obstetrică şi neonatologie, care a constat în: corectarea fluxurilor și circuitelor funcționale necesare desfășurării activității secțiilor cu respectarea normelor de igienă spitalicească;

aplicarea sistemului de spitalizare rooming-in (mamă – nou născut); reabilitarea instalațiilor de încălzire-ventilație pentru realizarea unui microclimat optim și a unei presurizări corespunzătoare în spațiile ATI; introducerea la nivelul optim a aerului aseptic și fluidelor medicale; reabilitarea instalațiilor electrice și dimensionarea lor în raport cu consumul de energie electrică necesară echipamentelor medicale și de utilități; reabilitarea instalațiilor sanitare, inclusiv a celor aferente aducției de apă sterilă; reabilitarea șarpantei și a învelitorii clădirii; construcția unui ascensor.
Foto Brașov: Cum arată Maternitatea renovată. Condiții ca la privat, naștere gratuită 3

Foto Brașov: Cum arată Maternitatea renovată. Condiții ca la privat, naștere gratuită 4

„Am inaugurat corpul modernizat al Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie «Dr. A.I. Sbârcea», o investiție de peste 5 milioane de euro care va face din Maternitatea Brașov un etalon de calitate și performanță a serviciilor medicale atât pentru spitalele publice, cât și pentru cele private”, a spus președintele CJ Adrian-Ioan Veștea.

Anul trecut, CJ Brașov a alocat Maternității un buget de 5.767.200 lei, din care 5.414.842 lei au reprezentat fonduri pentru dotarea cu aparatură de ultimă oră a clădirii modernizate. Printre cele mai importante achiziții realizate cu acești bani se numără: 12 paturi de terapie cu acționare electrică, bare laterale și tăblii detașabile, 7 paturi cu acționare mecanică și bare laterale, 22 paturi cu acționare electrică, 49 de paturi cu acționare mecanică, 6 monitoare pentru funcțiile vitale, 3 mese de operație cu funcții multiple,

4 cardiotocografe, o masă pentru autopsie, 7 mese radiante, 3 aparate de anestezie cu monitoare pentru funcțiile vitale, 2 sisteme de încălzire fluide, un microtom manual și rotativ cu cool cut, 4 saltele încălzite, 2 mese ginecologice, un laparoscop ginecologic, un punct trafo 2×630 KWA în anvelopă de beton/metal, 10 incubatoare de înaltă performanță, o stație centrală de monitorizare TI NN și 4 cardiotocografe pentru monitorizarea parametrilor. De asemenea, a fost refăcut în totalitate covorul asfaltic din curtea spitalului.
Foto Brașov: Cum arată Maternitatea renovată. Condiții ca la privat, naștere gratuită 5

Foto Brașov: Cum arată Maternitatea renovată. Condiții ca la privat, naștere gratuită 6

Investițiile la Maternitate nu se opresc aici. CJ Brașov a elaborat proiectul „Modernizare, dotare și eficientizare energetică a corpului S+P+7+M și corp extindere (de legătură) existent între corpul nou și corpul vechi ale Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie «DR. I.A. Sbârcea» Brașov”, proiect în cadrul POR 2014-2020 care se află în faza de contractare. Amintim că în anul 2013 vechiul corp de clădire al Maternității Brașov a fost cumpărat de Consiliul Județean de la Biserica Evanghelică, plata făcându-se eșalonat, începând din 2014, pe o perioadă de nouă ani, cu o rată anuală de 380.000 de euro.