Brașovul printre marii poluatori ai României? „Cred că intervine şi această autosugestie că am venit într-un spaţiu verde şi aerul este curat şi autorităţile care sunt specializate în lucrurile aste îi lasă pe oameni să trăiască cu această iluzie”

Last Updated on ianuarie 31, 2018 Poluarea aerului din România a depășit limitele acceptate, iar acum țara noastră riscă să fie amendată de Uniunea Europeană cu 100 de milioane de euro pe zi. Marii poluatori ai României ar fi oraşele Bucureşti, Braşov şi Iaşi.

România are mari probleme cu poluarea în Iaşi, Braşov şi Bucureşti, unde praful, adică particulele mobile numite PM10 îi îmbolnăvesc pe oameni. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, dar nu trebuie să depăşească 35 de zile dintr-un an, informează stirileprotv.ro

Brașovul printre marii poluatori ai României? „Cred că intervine şi această autosugestie că am venit într-un spaţiu verde şi aerul este curat şi autorităţile care sunt specializate în lucrurile aste îi lasă pe oameni să trăiască cu această iluzie” 1

Din păcate, nivelul maxim acceptat de 50 de micrograme pe metrul cub de aer respirat este depăşit aproape zilnic în Bucureşti. Ieri, de pildă, media a fost de peste 64 de micrograme. Astăzi sunt 60.

Specialiştii atrag atenţia că dacă o locuință se afla lângă o zonă verde, asta nu înseamană nepărat și că aerul este de o calitate mai bună. Cartierul Răcădău este situat între dealul Piscul Vechii şi muntele Tâmpa. Este cel mai bine poziţionat cartier din Braşov şi una dintre cele mai căutate zone de locuit.

Dacă-i întrebi, oamenii din Răcădău sunt convinşi că respiră cel mai curat aer din ţară. Sunt de părere că pădurea din imediata vecinătate acţionează ca o barieră în calea poluării, informează Digi 24.

– Cel mai curat aer şi nu numai aerul cât şi străzile şi curăţenia pietonală, nu avem câini, lumea e civilizată.

Pe locul doi în clasamentul cartierelor cu cea mai bună calitate a aerului se află tot un cartier din Braşov: Noua.

– Sunt mulţumită de unde stau. Sta de mult aici. Nici nu aş pleca din cartier.

Paradoxal, Braşovul este unul dintre cele mai poluate oraşe din România, alături de Bucureşti şi Iaşi.

„Cred că intervine şi această autosugestie că am venit într-un spaţiu verde şi aerul este curat şi autorităţile care sunt specializate în lucrurile aste îi lasă pe oameni să trăiască cu această iluzie. Noi le atragem mereu atenţia că spaţiul verde nu înseamnă că este mai curat decât bulevardul”, spune Dan Trifu, reprezentant ONG.

Aproape 100 de milioane de euro pe zi este amenda, dacă procedura de infrigement va ajunge la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Deocamdată suntem la prima avertizare.

Karmenu Vella, comisar european pentru Mediu: “Nu există un nou termen limită, nu vor fi amânări. Singurul lucru care va opri comisia să meargă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene sunt măsurile și acțiunile aplicate în țările lor.”

Primarii celor trei oraşe ar trebui să planteze mai mulţi copaci, să construiască piste pentru biciclete şi să limiteze accesul automobilelor în centru.

Ministrul Mediului a anunţat că se va întâlni la Bruxelles cu Comisarul European în 14 februarie pentru a prezenta măsurile pe care ţara noastră urmează să le ia.

Previous Story

(Foto) Poiana Brașov: Starea pârtiilor, miercuri, 31 ianuarie. Sunt -2 grade Celsius

Next Story

Roman Braşov a pierdut contractul cu Armata Română dar este în negocieri cu Pakistanul pentru producerea de camioane de 100 mil. euro