Brașov: Muzeul din Casa Junilor deschis publicului larg în Noaptea Galeriilor

Last Updated on octombrie 6, 2017 Cu ocazia Noptii Galeriilor Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi îi invită pe brașoveni și pe turiști să viziteze noua expoziție deschisă în sediul Uniunii de lângă Poarta Șchei (str. Prundului nr.1).

Expoziția este dedicată portului tradițional și costumelor Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovechi, fiind unul din rarele momente când publicul poate admira frumosul port traditional al vechii comunități românești din Brașov.

Brașov: Muzeul din Casa Junilor deschis publicului larg în Noaptea Galeriilor 1

Costumele Junilor din Șcheii constituie singurul port traditional al comunității brașovene, ele sunt expuse pe manechine așezate în expoziție în ordinea în care junii pot fi admirați și în „Ziua de călari” cunoscută de brașoveni sub numele de Sărbătoarea Junilor din Duminica Tomii.

Cateva manechine feminine promovează în cadrul expoziției vechile haine românești ale femeilor din Șchei, inspirate din portul domnițelor și principeselor din Țările Române, cu sumne și lăibăre din brocarturi grele, cu cămăși borangic, prinse la încheietură cu pumni din catifea brodată cu fir.

Brașov: Muzeul din Casa Junilor deschis publicului larg în Noaptea Galeriilor 2 Brașov: Muzeul din Casa Junilor deschis publicului larg în Noaptea Galeriilor 3 Brașov: Muzeul din Casa Junilor deschis publicului larg în Noaptea Galeriilor 4 Brașov: Muzeul din Casa Junilor deschis publicului larg în Noaptea Galeriilor 5

În cadrul expoziției este amenajat si un spațiu dedicat tradițiilor ecvestre ale Junilor, în care sunt etalate șalanguri, șei, juguri, harnașamente vechi, gârbace, cravașe.

În această zonă a expoziției poate fi admirat un cal in mărime naturală, echipat cu tacâmul complet (șa, șalanguri, căpăstru etc) și un car festiv pentru un singur cal vechi de peste 100 de ani.

Previous Story

Brașov: Bazarul cu Lucruri Gratis, sâmbătă, o nouă ediție

Next Story

Brașov: ALERTĂ! Un bloc se prăbușește?! Locatarii au fost evacuați de urgență de pompierii de la ISU!