REACȚIE Banca Mondială la propunerea ca autostrada Brașov – Comarnic să fie construită de ei

(Last Updated On: September 13, 2017)

Premierul Mihai Tudose a anunțat zilele trecute că intenționeze să coopteze Banca Mondială în construcția autostrăzii Brașov -Comarnic. Oficialii BM sunt însă rezervați, spun că totul este la nivel de intenție se discută doar dacă va exista și care vor fi domeniile de colaborare.

Discuțiile purtate cu premierul Mihai Tudose sunt menite să identifice domeniile cheie în care instituția poate coopera cu România, au comunicat oficialii BM la două zile după ce premierul a dat sigură implicarea BM în proiectul autostrăzii, potrivit unui răspuns oficial al băncii către cursdeguvernare.ro și preluat de .

”O echipă condusă de Tatiana Proskuryakova, Manager de Țară al Băncii Mondiale pentru România, a avut pe 5 septembrie o întălnire introductivă cu primul-ministru Tudose.

Întâlnirea a fost o oportunitate pentru a discuta parteneriatul curent între Banca Mondială și România și a reitera suportul Băncii pentru prioritățile de dezvoltare socio-economică ale României în contextul Strategiei privind Parteneriatul cu Țara pentru perioada 2018-23.

Primul-ministru Tudose a cerut suportul Băncii Mondiale pentru finalizarea autostrăzii Ploiești-Brașov. Instrumentele și sectoarele specifice ale colaborării între Banca Mondială și România sunt subiectul unor discuții în desfășurare și vor fi definite în parteneriat cu autoritățile române în viitorul apropiat.

În contextul pregătirii noii Strategii privind Parteneriatul cu Țara, Banca Mondială va lucra împreună cu autoritățile române pentru a identifica domeniile cheie unde Banca își poate oferi expertiza, inclusiv în infrastructură, sector care este foarte important pentru conectivitatea, competivitatea și convergența României cu celelalte membre ale UE.” au spus oficialii BM.

Deși nu este clar dacă și cum BM va ajuta România în privința acestui proiect, Mihai Tudose s-a apucat să și strângă banii necesari. Chestionat marți asupra strângerii de dividende de la Romgaz, premierul a spus că sumele colectate astfel vor demonstra BM că avem banii necesari pornirii acestui proiect.

”De la Banca Mondială am solicitat ajutor tehnic și vă dau un exemplu: (…) autostrada București-Brașov. (…) Am vorbit cu Banca Mondială (…) să facem unitate de management-proiect sub conducerea lor, cu sprijinul lor tehnic”, a declarat Tudose acum o săptămână. Potrivit șefului Executivului, Banca Mondială va oferi suportul tehnic și va coordona această lucrare, în timp ce fondurile vor fi date de autoritățile române.