Brașov: RECORD! 126 de elevi. Toți absolvenții Școlii Profesionale Kronstadt au primit deja oferte de angajare

Last Updated on iulie 28, 2017 Vineri a avut loc la Centrul Cultural Reduta festivitatea de absolvire a Școlii Profesionale Germane „Kronstadt“ (SPGK) – prima școală profesională în sistem dual din România. Este vorba de a patra generație de absolvenți care vor începe, toți, activitatea ca angajaţi în companiile în care s-au pregătit începând cu luna august.

La ceremonie, precedată de o conferință de presă, au participat, alături de elevi și părinți, ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, administratorul public al municipiului, Miklos Gantz, secretarul de stat al Ministerul Educatiei, Ariana Bucur, consilierul de stat al prim-ministrului, Stelian Fedorca, vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Gabor, inspectorul general școlar al județului, Ion Negrilă, subprefectul Ciprian Băncilă, reprezentanți ai Camerei de Comert româno-germane, ai companiilor partenere și ai consiliului managerial al SPGK.
Brașov: RECORD! 126 de elevi. Toți absolvenții Școlii Profesionale Kronstadt au primit deja oferte de angajare 1

(Foto: Andrei Paul, Primaria Brasov)

La sfârșitul acestui an școlar, 126 de elevi au absolvit cursurile SPGK, iar în cursul ceremoniei de astăzi au primit certificatele de competență profesională, recunoscute la nivel internațional. Toți cei 126 au primit oferte de angajare din partea companiilor partenere în proiect, acesta fiind al doilea an consecutiv în care angajarea efectivă va acoperi în totalitate numărul absolvenților.

Din prima generație de elevi, care a numărat 111 absolvenți, au fost angajați 104, adică 94%. Din a doua generație, s-au angajat 103 din totalul de 110 absolvenți, proporția fiind tot de 94%. Oferta de școlarizare este întocmită pe baza cererii companiilor partenere și cuprinde, în acest moment, următoarele meserii: operator pe maşini unelte cu comandă numerică (din 2012), electromecanic – maşini unelte şi instalaţii industriale (din 2012), confecţioner articole din piele şi înlocuitori (din 2013), sculer matriţer (din 2013), sudor (din 2014). SPGK este prima școală profesională din România în sistem dual după model german, sistem care presupune o colaborare între autoritățile locale și centrale, pe de o parte, și companii private. Ea a fost înființată în 2012, când zece companii membre ale Clubul Economic German din Brașov, împreună cu Primăria Municipiului Brașov și Inspectoratul Şcolar Brașov, au fructificat baza legislativă (Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 3168 din 03.02.2012 privind Organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional). Modelul de la Brașov a fost preluat ca proiect-pilot și de alte orașe din România.

Brașov: RECORD! 126 de elevi. Toți absolvenții Școlii Profesionale Kronstadt au primit deja oferte de angajare 2

La Brașov, alte patru unități de învățământ (Colegiul Tehnic ,,Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ”, Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu”, Colegiul Tehnic de Transporturi) vor avea clase în sistem dual, începând din anul școlar 2017-2018, însă SPGK rămâne singura școală profesională exclusiv în sistem dual.

Școala funcționează în clădirea fostului liceu Rulmentul, reabilitată și pusă la dispoziție de Primăria Brașov, în 2012. Între timp, și clădirea atelierelor şcolii a fost reabilitată de către primărie şi este amenajată şi dotată pentru elevii școlii de către firmele partenere, ajunse la 18. Dotarea a fost continuată și în anul școlar 2016 – 2017 cu un laborator de mecatronică, se continuă cu un atelier de confecții piele și înlocuitori, urmând reabilitarea sălii de sport, tot din bugetul local, precum și asigurarea unui cămin pentru elevi.

În anul şcolar 2013-2014, al doilea de funcționare al școlii, numărul elevilor s-a dublat, tinerii provenind din 7 județe, dovadă a faptului că școala oferă o formare profesională căutată la nivel național. În anul şcolar 2015-2016 numărul elevilor a crescut cu 34% (479 de elevi) față de anul anterior, iar în anul școlar 2016-2017 a crescut cu 47% față de 2015-2016 (elevi proveniți din 18 județe).

Brașov: RECORD! 126 de elevi. Toți absolvenții Școlii Profesionale Kronstadt au primit deja oferte de angajare 3

Cu sprijinul direct al firmelor partenere şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov s-a realizat admiterea unei noi generații, iar în anul școlar 2017-2018 școala va avea aproximativ 848 elevi (clasa a IX-a – 308 elevi, clasa a X-a – 244 elevi, clasa a XI-a – 226 elevi, seral – 70 elevi). Prima etapă de admitere pentru anul școlar 2017-2018 s-a desfășurat deja, iar pentru a doua etapă au rămas disponibile 97 locuri libere.

În prima etapă au fost acceptați 211 elevi, care provin din 15 judeţe (Brașov, Prahova, Vaslui, Covasna, Buzău, Harghita, Suceava, Dâmbovița, Bacău, Argeș, Botoșani, Galați, Neamț, Iași, Giurgiu) cât și din București. Informații suplimentare puteți găsi pe site-ul oficial al SPGK, http://www.sgk.ro/ro/

CARACTERISTICI SPGK
Prima şcoală profesională din România în forma de învățământ dual, cu personalitate juridică
Pentru admiterea în şcoală elevii trec printr-un proces de testare şi intervievare, la care participă atât şcoala, cât şi companiile partenere
Stagiile de pregătire practică ale elevilor se desfăşoară la companiile partenere cât și în atelierele școlii, iar planul de școlarizare se realizează în corelație cu nevoile mediului economic. Tinerii învață meserii tehnice căutate pe piața muncii, în condițiile cele mai moderne și performante. După 3 ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile școlii cu competențele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere.
Brașov: RECORD! 126 de elevi. Toți absolvenții Școlii Profesionale Kronstadt au primit deja oferte de angajare 4

PENTRU CINE ·
Pentru absolvenți de clasa a VIII-a · Durată de pregătire: 3 ani

BENEFICII · Bursă lunară din partea statului și a companiei în valoare totală de 400 lei · Transport și masă asigurate pe perioada practicii · Cazare pentru elevii din afara județului la cămin şi masă caldă în fiecare zi

AVANTAJE
· Alternativă de succes la învățământul liceal, adaptată cerințelor actuale ale pieței muncii · Școală modernă cu dotări la standarde europene · Meserii căutate de companii de renume · Accent pe pregătirea practică, desfășurată integral în cadrul companiilor · Diplomă recunoscută pe plan european · Prioritate la angajare după absolvire · Posibilitatea continuării studiilor pentru obținerea diplomei de bacalaureat Foto: Andrei Paul, Primaria Brasov

Previous Story

Brașov: Se măresc salariile la RATBV. Vezi cât vor primi șoferii de autobuze:

Next Story

Național. O nouă înșelătorie pe WhatsApp. Vezi ce mesaj trimit escrocii: