Brașov: Sânzienele îmbracă Planeta în IE, întîlnire în Piața Sfatului

Last Updated on iunie 8, 2017 Pe 214 iunie brașovencele sunt invitate la Fîntâna din Piața Sfatului, îmbrăcate cu Ie, cu flori de sînziene și spice de grâu.

Pe Facebook, organizatorul evenimentului, Oana Pavăl, a scris: Asa cum ne-am obisnuit in ultimii ani, la indemnul si inspiratia #LaBlouseRoumaine si in 24 IUNIE 2017 ,,Sanzienele imbraca Planeta in IE”. Va invitam ca impreuna sa sarbatorim acest obicei stravechi si in Brasov.

Brașov: Sânzienele îmbracă Planeta în IE, întîlnire în Piața Sfatului 1

Unde ne intalnim? La fel ca anul trecut, Sanzienele gatite in port popular sau doar in IE, dar nu orice IE, ci o IE cusuta peste an de maini harnice si pricepute tocmai pentru aceasta sarbatoare la indemnul ,,Coase ie, poarta ie!” al arh. IOANA Corduneanu, se aduna la Fantana din Piata Sfatului, cu flori de sanziene si spice de grau. Vom impleti mandre cununi, iar apoi, la pas, purcedem inspre Bastionul tesatorilor si cele doua turnuri, Turnul Alb si Turnul Negru.

Bastionul Ţesătorilor
Adresă: Str. G. Coşbuc, nr. 9
Tel: 0268/472 368
Program de vizitare: Marţi – Duminică: 10.00-18.00 (vara)/ 9.00-17.00 (iarna)
Luni: închis
Tarif: întreg: 7,00 RON

https://www.facebook.com/events/868305009952783/

Turnul Negru şi Turnul Alb
Acces: Aleea După Ziduri
Program de vizitare: Marţi – Duminică: 10.00-18.00 (vara); iarna: închis
Luni: închis
Tarif: întreg: 3,05 RON
grupuri de copii: 1,05 RON
redus (pensionari, studenţi, militari): 2,05 RON

Dintre toate obiceiurile străvechi, de o rară frumuseţe, ale românilor, Sânzienele (Drăgaica) poartă cea mai frumoasă încărcătură etnogenezială. Este sărbătoarea sub semnul dragostei, al fecundităţii, devenită prin veacuri, dintr-o sărbătoare păgână, un fel de celebrare a poruncii divine privitoare la dragoste şi stăpânirea Pământului.

„Du-te soare, vino lună,/ Sânzienele îmbună, Să le crească
floarea-floare,/ galbenă, mirositoare, Fetele să o adune, să le aşeze în cunune, Să le prinda-n pălărie,/ struţuri pentru cununie, Boabele să le răstească,/ până-n toamnă să nuntească.“

Previous Story

Accident Brașov: Biciclist lovit de un Taxi, în Livada Poştei

Next Story

(Foto) Accident Brașov: Impact VIOLENT în intersecție! Un autoturism a zburat peste decorațiunile urbane și peste tufa de trandafiri