Last Updated on mai 18, 2017 Ajuns la a 13-a ediție Evenimentul Noaptea Muzeelor se va desfășura anul acesta în peste 3.000 de muzee din 30 de țări europene. În România, Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 20 mai, iar la eveniment vor participa 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe din întreaga țară.
Muzeele din Brasov participă și în acest an la eveniment și au pregătit expoziții speciale cu această ocazie.
Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov
Consiliul Judeţean Braşov şi Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov vă invită sâmbătă, 20 mai 2017, la NOAPTEA MUZEELOR, eveniment iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa.
Publicul va avea prilejul să viziteze expoziţia permanentă „Familia Mureşenilor”, expoziţia temporară „Muzeul Jucăriilor” şi să asiste la concerte şi demonstraţii artistice la sediul din Piaţa Sfatului nr. 25, între orele 18.00 – 04.00. De asemenea vă invităm şi la secţia de literatură Casa „Ştefan Baciu”, str. Gh. Baiulescu nr. 9, pentru a vizita expoziţia de bază, între orele 17.00 – 24.00.
Preţ bilet unic: 2 lei; copiii sub 14 ani au acces gratuit.
Noaptea Muzeelor 2017 la Casa Sfatului
Terra Dacica Aeterna la Noaptea Muzeelor
„De Noaptea Muzeelor, ne vom întâlni și anul acesta la Brașov, la invitația Muzeului Județean de Istorie, pentru a petrece câteva ore în lumea antică a dacilor, sarmaților și romanilor.
Vom avea ateliere demosntrative, interactive, demonstrații de lupte, explicații despre ceea ce facem.”
Program:
Interval orar 5pm-12.00am
Reconstituire istorică epoca antică
Reconstituire istorică Vânători de Munte
Prezentarea proiectului AM FOST CETĂȚEANUL ORAȘULUI STALIN
Expoziția temporară BRAȘOV 1916
Expoziția temporară CENTENARUL VÂNĂTORILOR DE MUNTE din ROMÂNIA
Expoziția temporară PRIVIND ALPII
Castelul Bran
Cel mai vizitat obiectiv turistic din România, are acces gratuit pentru turiști pe 20 mai, în intervalul orar 20.00-24.00, în cadrul evenimentului Noaptea Europeană a Muzeelor.
„O vioară și un acordeon vă invită la Castelul Bran, sâmbătă, 20 mai, la ceas de seară. Își vor spune povestea, de la ora 20.00 până la miezul nopții, prin intermediul formației „Duo Cafe” din Brașov. O poveste despre istoria noastră, despre frumusețea și curajul Reginei Maria, despre legenda Contelui Dracula. Cel mai vizitat obiectiv turistic din România capătă un farmec aparte, sporindu-și aura de misterios și înfricoșător, în negura nopții. Podelele scârțâie, umbrele se preling pe lângă pereții reci, iar liliecii își fac rondul, deasupra impunătorului edificiu, într-un zbor haotic”
Cetatea Făgărașului
Cetatea Făgărașului prin Muzeul „Valer Literat“ își va deschide porțile pentru toți vizitatorii în cadrul evenimentului, ajuns la cea de-a șasea ediție „Noaptea Muzeelor“. Sâmbătă, 20 mai, în intervalul orar 17.00-24.00 făgărășenii și nu numai sunt așteptați să viziteze circuitele expoziționale din Cetatea Făgăraș gratuit.
Muzeul de Artă Brașov
Patru artiști contemporani brașoveni: Alexandrina Gheție, Marcela Rădulescu, Olimpiu Bandalac, Iuliano Valentin. Curator: Ilina Schileru.
Expoziţia „Studiul pe hârtie” este o retrospectivă planificată de mai bine de un deceniu de către Olimpiu Bandalac, artist conceptual al anilor ’80—’90, grafician la origine, alături de alţi trei colegi graficieni.
Cei patru sunt legaţi prin colaborări de-a lungul anilor, dar şi de spaţiul de provenienţă, Braşov.
De aceea expoziţia se deschide la Muzeul de Artă din Braşov. Desenul este incipitul oricărui demers creativ, dezvoltat mai apoi de la nivelul ideii în varii medii: sculptură, pictură, arhitectură, design. Este transpunerea ideii artistului în prima formă vizibilă. Contrar aşteptărilor, interesul unui specialist, fie el cercetător (critic, istoric) sau „creator”, nu rezidă numai în studierea lucrărilor finite, cât stă şi în descoperirea căutărilor pe hârtie. Desenul revelează cel mai direct seva primelor gânduri, poate dezvălui strategii şi concluzii şi documentează evoluţia conceptului creativ.
Aşa cum recunoaşte Alexandrina Gheţie, „desenul rămâne, ca atitudine, apropiat de scriere, de atmosfera ei de calmă concentrare, intimitate, confesiune”. De multe ori caietele de schiţe rămân ascunse în intimitatea protectoare a atelierului, fără să iasă la lumină, decât, în anumite cazuri, foarte târziu ori niciodată. A consulta caietul de schiţe al unui artist e aproape comparabil cu a-i consulta jurnalul.
Şi oricare alte medii ar aborda, lucrul pe hârtie rămâne focul viu şi baza oricărui demers ulterior. Expoziţia creionează patru trasee diferite la nivelul expresiei liniei şi punctului pe hârtie, dar legate rizomic într-un portret de grup inedit, şi propune redescoperirea unor personalităţi creative foarte prolifice, fiecare în propriu-i univers de creaţie şi intim, de atelier.