Last Updated on martie 3, 2017 200 de milioane de euro sunt dispuși cei de la Mitsubishi să investească pentru deschiderea unei fabrici. România se luptă cu Ungaria si Slovacia pentru această investiție, iar dacă vor alege România vor merge în Timiș sau Prahova. De ce? Pentru să sunt aproape de autostradă! Se tot face gălăgie pentru o autostradp Brașov- Buucurești când politicienii noștri ar trebui să se lupte pentru o autostradă spre Vestul țări. Așa cum se luptă cei din Pitești pentru Dacia.
Dupa Renault, Ford si Daimler, un alt mare producator de masini vrea sa-si deschida o fabrica de motoare in Romania. Este vorba despre Mitsubishi.
Potrivit unor surse guvernamentale, suntem in competitie cu Ungaria si Slovacia pentru investitia estimata la peste 200 de milioane de euro. Vestea vine dupa ce anul trecut am avut cel mai mare nivel de investitii straine directe din ultimii 8 ani: 4 miliarde, informează stirileprotv.ro.
De saptamana viitoare vom avea si o noua fabrica de componente pentru avioane, la Turda, iar americanii de la GoPro infiinteaza si ei un birou la Bucuresti. Japonezii de la Mitsubishi au fost miercuri la Guvern sa intrebe ce le-ar oferi Romania ca sa-si deschida aici fabrica de motoare cu turbina pe care ar vrea sa o construiasca anul viitor.
Au pus ochii pe doua zone: una in Timis, alta in Prahova, potrivit unor surse. Ambele sunt in apropierea autostrazilor deja construite, ca sa poata sa isi duca repede produsele spre Vest. In paralel, niponii negociaza si cu Slovacia si Ungaria, asa ca deocamdata nu fac declaratii despre intentiile lor.
Anul trecut, compania Mitsubishi a fost cumparata de concernul Renault-Nissan. Experienta francezilor cu Dacia ar putea fi decisiva, dar deocamdata negocierile vizeaza mai multe facilitati, beneficii, scutiri de taxe, de impozite – adica un ajutor de stat.
Fiind o investitie mare, estimata la peste 200 de milioane de euro, dupa negocieri, japonezii ar merge la Finante unde sunt puse pe hartie detaliile tehnice, Consiliul Concurentei le trimite la Bruxelles pentru aprobare si abia dupa acceptul Comisiei Europene statul poate acorda ajutorul in valoare de maximum 50% din investitie.
Intr-un clip de promovare facut in octombrie anul trecut, despre Romania, vorbesc chiar reprezentantii investitorilor straini.
Stella Ronner-Grubacic, ambasadorul Olandei: “Olanda e investitorul numarul unu in Romania din mai multe motive: in primul rand are resurse, este bogata, are foarte multi tineri, talentati, cu educatie buna.”
Iar accentul e pus pe numarul mai mare decat media europeana al femeilor calificate in domeniile stiinta si inginerie. Pe salariile inca mici, fata de alte state din jur, pe potentialul de crestere economica. Imagini frumoase, colorate, fara sa aminteasca de drumurile insuficiente si proaste sau de cele mai mari probleme remarcate de Europa la noi: coruptia si legile schimbatoare.
Saptamana viitoare, belgienii de la Sonaca deschid langa Turda o fabrica de piese pentru avioane in valoare de 11,8 miliarde de euro. Japonezi de la Roki deschid si ei una, de filtre auto, la Arad, iar pe servicii si IT americanii de la Amazon si-au anuntat “descinderea” la Bucuresti, unde deja fac angajari pentru cele o mie de posturi disponibile.
Celebri pentru camerele lor panoramice, cei de la GoPRO deschid si ei un birou local.
Pe cifre, invetitiile straine directe au fost in 2016 la maximul ultimilor 8 ani: 4 miliarde de euro, cu 22% mai mult decat in 2015.