Last Updated on februarie 21, 2017 Brașovenii ar putea fi expuși unor substanțe nocive fără să știe. Specialiștii susțin că zăpada neagră de pe marginea drumului ne-ar putea îmbolnăvi, deşi nu există un studiu care să coreleze noxele absorbite în zăpadă şi diverse boli.
Cert este, însă, că în luna ianuarie nivelul poluării a fost la Braşov mai mare decât în mod obişnuit, scrie stiri.rttbrasov.ro
Pe marginea arterelor importante din oraș încă mai sunt mormane de zăpadă. Zăpada este neagră după ce a absorbit gazele de eşapament ale maşinilor şi ar purtea fi nocivă pentru sănătatea braşovenilor.
„Pe zăpadă se absorb particule sau poluanţi gazoşi proveniţi din traficul rutier, dar din păcate, la nivelul Braşovului nu există studii care să coreleze starea de sănătate a populaţiei cu concentraţia poluanţilor absorbiţi de zăpadă”, a explicat astăzi Ioana Benga, şef Serviciu Monitorizare şi Laboratoare la APM Braşov.
Cea mai bună soluţie ar fi îndepărtarea zăpezii. „O măsură care ar putea să ducă la reducerea acestui risc este îndepărtarea zăpezii şi depozitarea ei într-o altă zonă, unde să nu influenţeze nici traficul, dar nici starea de sănătate a populaţiei, în momentul în care se topeşte”, consideră Ioana Benga.
Indiferent de cât de repede se va topi zăpada neagră, la Braşov luna ianuarie a acestui an a fost mai poluată faţă de alte sezoane. „În luna ianuarie, populaţia din aglomerarea Braşov a fost expusă la concentraţii mai mari de poluanţi gazoşi: oxizi de sulf, oxizi de azot, oxizi de carbon, benzen, ozon în aerul ambiental şi la concentraţii ridicate de pulberi unele care chiar au depăşit valoarea limită. Din păcate, luna ianuarie a fost o lună atipică”, a atenţionat Ioana Benga.
Specialiştii de la Protecţia Mediului spun că pulberile pot agrava boli legate de sistemul respirator sau sistemul nervos, însă pot duce şi la apariţia unor noi maladii.