Last Updated on noiembrie 2, 2016 Trenurile care ajung la Brașov din vestul țării au întârzieri de zeci de minute în fiecare zi. Acest lucru este posibili chiar dacă CFR a investit până acum 1 miliard de euro în modernizarea magistralei Predeal-Brașov-Curtici.
Compania Națională CFR SA, gestionar al căii ferate din România, a reușit să modernizeze integral doar 40 de kilometri din magistrala Brașov-Curtici, alți 120 de kilometri urmând să fie definitivați anul viitor. Aceasta permite însă scurtarea duratei călătoriei cu nici măcar o oră, informează digi24.ro.
Pe termen lung CFR promite însă parcurgerea distanței București-Curtici în doar opt ore, față de 10-11 ore în prezent.
Compania Națională CFR SA urmează să recepționeze, în primul trimestru al anului viitor, lucrările de modernizare pe mai multe sectoare de cale ferată, în special în zona Transilvaniei, a declarat recent Marius Chiper, directorul general al Companiei Naționale CFR SA, administratorul rețelei feroviare din România.
”Începând cu noul mers al trenurilor, ce va fi implementat în luna decembrie 2016, se are în vedere într-o primă fază ridicarea vitezelor de circulaţie de la 50 km/h, cât este în prezent, la 120-140 km/h, viteză care va contribui direct la reducerea duratei de călătorie”, a spus recent șeful companiei CFR SA, Marius Chiper.
Care vor fi progresele
Există mai multe motive pentru care călătorii nu vor simți semnificativ ameliorările, în pofida faptului că au fost cheltuiți, până în prezent, peste un miliard de euro. Într-un interviu acordat Agerpres, în primăvara acestui an, Marius Chiper menționa că valoarea proiectelor licitate s-ar cifra la opt miliarde lei, în condițiile unui grad de absorbție de 80%, ceea ce înseamnă că au fost cheltuiți peste 1,4 miliarde euro.
Sumele uriașe cheltuite nu semnifică o ameliorare semnificativă a vitezelor. Sectoarele reparate sunt rupte unele de altele, modernizările nu sunt încheiate, iar vagoanele CFR Călători au limitări de viteză.
În prezent viteza medie de circulație a unui tren între Bucuresti și Predeal – sector reparat este de doar 70 kilometri la oră, în timp ce între Predeal și Brașov, zonă nereparată, un tren InterRegio circulă în medie cu 42 kilometri la oră (timp parcurs 37 minute). Repararea sectorului Predeal – Brașov și ridicarea vitezei de circulație la cea medie de pe București-Predeal va scurta durata de parcurs cu cel mult 10 minute.
Pe relația de circulație dintre Brașov și vestul țării există o altă problemă. Pentru a ajunge la Arad și Timișoara trenurile nu folosesc relația de pe magistrală Sighișoara – Copșa Mică -Coșlariu ci relația mai scurtă prin Sibiu.
De abia la Vințu de jos, județul Alba, relația mai lungă prin Sighișoara se unește cu cea scurtă prin Sibiu. După Vințu de Jos călătorii vor putea profita de mai puțin de 50 de kilometri de cale ferată modernizați.
Sectorul Sighișoara -Coșlariu va ajuta mai degrabă pe cei care vor circula spre Cluj, Oradea, Satu Mare. Sectorul modernizat Vințu de Jos-Simeria, 44 kilometri, este parcurs în prezent de trenul IR 1621, spre exemplu, în o oră și 25 minute. Teoretic, odată modernizat distanța s-ar putea parcurge în doar 35-40 de minute, fără a socoti staționarea trenului în gări.
Progrese semnificative se vor simți de abia după ce va fi reparată întreaga magistrală, moment planificat pentru 2021, potrivit Master Planului General Transporturi.