15 Noiembrie 1987, Revolta de la Braşov. „Un respectuos omagiu braşovenilor… începutul sfârşitului, pentru regimul comunist. Manifestanții au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului”

Last Updated on noiembrie 15, 2016 La 15 noiembrie 1987 brașovenii s-au revoltat împotriva comuniștilor care îi țineau în foame și frig. Astăzi, din păcate, o mare parte dintre brașoveni îl regretă pe Ceaușescu. 9.000 de familii stau la această oră în frig, fără căldură de la sistemul centralizat. Și cine știe câte și în foame.

Pe Facebook, Tudor Duică a scris: „Un respectuos omagiu braşovenilor…Ei ne-au adus aminte, acum 29 de ani, că mai existăm…
15 Noiembrie 1987, Revolta de la Braşov, sau începutul sfârşitului, pentru regimul comunist.

15037214_1218596758179452_2342135244631382059_n

Manifestanții au incendiat tot ce amintea de regimul comunist, iar un rug uriaș, alcătuit din înregistrări de propagandă și documente de partid, a ars ore bune în piața din centrul Brașovului. La sosirea serii, forțele de Securitate și armata au înconjurat zona centrală a orașului și au împrăștiat prin forță revolta.

Au fost folosite inclusiv gaze lacrimogene, câini și mașini blindate. Deși nu există date că cineva ar fi fost ucis, circa 300 de protestatari au fost arestați. Totuși, deoarece regimul ceaușist a ales să trateze protestele ca pe „cazuri izolate de huliganism”, sentințele nu au depășit trei ani de închisoare fără privare de libertate, o sentință relativ moderată în codul penal comunist.

Instanța a cerut însă executarea pedepselor la locul de muncă și deportarea din oraș a celor condamnați. După 1990 au putut fi documentate de către cercetători circa 100 de sentințe în Brașov, în timp ce alți manifestanți au fost condamnați în urma unor procese ținute pe tot teritoriul României.

La câteva zile după revolta muncitorilor, Cătălin Bia, student la Facultatea de Silvicultură, se așază în fața cantinei cu o pancartă pe care scria: „Muncitorii arestați nu trebuie să moară”. Lui i se alătură colegii Lucian Silaghi și Horia Șerban.

Cei trei sunt arestați imediat. Ulterior, în campusul studențesc apar grafitti de solidarizare cu revolta muncitorilor, iar unii studenți distribuie manifeste. Securitatea operează în total șapte arestări, iar cei arestați vor fi anchetați, apoi exmatriculați și retrimiși în localitățile de unde proveneau, fiind puși sub supraveghere strictă, împreună cu familiile lor.

15078720_1218596754846119_3599784151693915890_n

Politologul Vladimir Socor, citând surse anonime din cadrul conducerii de partid de la București, precum și rapoarte independente ale unor călători occidentali întorși de la Brașov, susține ideea că mai multe sute de studenți ai Universității Politehnice din oraș ar fi participat în campus, pe 22 noiembrie, la un miting de solidarizare cu muncitorii brașoveni.

Nu există însă suficiente probe care să demonstreze afirmația lui Vladimir Socor”.

Previous Story

Brașov: Super elicopterele AH-1Z Viper de la Bell Helicopter produse la Ghimbav?

Next Story

Brașov: Soferul care a lovit o gravida pe trecerea de pietoni este la un pas de eliberare! Iulia are insa viata distrusa, iar bebelusul ei a trait doar cateva ore