Brasov: Colectivul a fost o „glumă”, staţi să vină cutremurul. Și nu cel din Vrancea. Vezi de unde vine pericolul:

Last Updated on octombrie 13, 2016 Agenţia Metropolitană Braşov (AMB) a organizat miercuri la Hotel Aro Palace un seminar cu ocazia „Zilei Internaţionale pentru reducerea riscului dezastrelor naturale”. Așa am aflat că pentru Brașov păericolul nu vine de la vreun cutremur din Vrancea, el vine de la un cutremur din Făgăraș!

La eveniment, prof. Victor Aileni, expert SISA (Sistemul de Informaţii pentru Securitate Alimentară), a precizat că în momentul de faţă, principala problemă de securitate a României este reprezentată de cutremure, informează bzb.ro.

14516388_850690175066729_4220924888146182488_n

„Conform unor scenarii, în cazul producerii unui cutremur de 8 grade, şi-ar putea pierde viaţa câteva mii de persoane, poate 6.000, sau poate chiar 10.000. Capacitatea de intervenţie a autorităţilor este redusă. Aţi văzut ce s-a întâmplat anul trecut, când a fost tragedia de la Colectiv.

Instituţiile au fost depăşite, iar impactul emoţional a fost enorm, fiind destituit chiar şi un guvern. Vă daţi seama dacă, în loc de câteva zeci de morţi, ar fi câteva mii?”, a mai spus Aileni.

Lucian Negoiţă, a spus în timpul seminarului că în ceea ce priveşte prevenţia, mai sunt de rezolvat destule probleme. „Judeţul Braşov nu este afectat foarte mult de cutremurele de adâncime, care se produc în Vrancea, dar ar putea avea probleme în cazul unor cutremure de suprafaţă de mare intensitate, care se produc în zona Făgăraş.

Noi mergem în control, iar de fiecare dată facem exerciţii de două tipuri: în caz de incendiu sau în caz de cutremur. În cazul exerciţiilor de evacuare am avut situaţii în care, de la primării, până la agenţi economici mari ne-au spus că nu pot întrerupe activitatea pentru 30 de minute, pentru a se putea desfăşura un exerciţiu”, a precizat reprezentantul ISU Braşov.

O altă mare problemă amintită de reprezentantul ISU constă în lipsa informaţiilor privind comportamentul unor clădiri în cazul producerii unor cutremure. „Cele mai multe clădiri construite înainte de 1977 nu sunt expertizate tehnic, astfel că nimeni nu ştie cum se vor comporta acestea în cazul producerii unor cutremure.

De asemenea, în lipsa acestor evaluări, acestea nici nu pot fi consolidate. În categoria clădirilor care nu sunt expertizate sunt şi şcolile”, a mai afirmat reprezentantul ISU.

Previous Story

Brașov: Autobuzele RAT nu vor urca spre Poiana în weekend. Vezi între ce ore:

Next Story

Accident Brașov: Persoană încarcerată după ce un microbuz de călători a fost implicat într-o tamponare, în Pădurea Bogăţii