Brașov: RECORD! 9,5 miliarde de euro, cifră de afaceri pentru multinaționale și companii. Dacă știu să facă bani de ce nu sunt în stare să facă un aeroport?

Last Updated on august 18, 2016 Multinaționalele și companiile din Brașov au atins o cifră de afaceri record în 2015: 9,5 miliarde de euro! La cât de deștepți sunt să facă atâția bani stai să te gândești de ce nu sunt în stare să facă un simplu aeroport. Ce lipsește oamenilor de afaceri, care dovedesc că știu să facă bani, de nu pot să facă o investiție de 50 de milioane de euro.

Cel mai important indicator din punct de vedere al analizei economice la nivelul judeţului Braşov în 2015 este reprezentat de cifra de afaceri generată de mediul privat de afaceri, informează rttbrasov.ro.

Aceasta a ajuns să depăşească 9 miliarde de euro, fiind cea mai mare valoare înregistrată până în prezent. În 2014, cifra de afaceri ajunsese la 8,5 miliarde de euro. Principalele sectoare de activitate în 2015 au fost industria – 43 %, comerţul – 33 % şi domeniul serviciilor – 14 %.

Sectorul imobiliar a cunoscut o adevărată expansiune

Domeniul construcţiilor a câştigat anul trecut, faţă de 2014, un punct procentual în ceea ce înseamnă cifra de afaceri la nivelul Braşovului, contribuind cu 6 %. Specialiştii spun că în judeţ, încă din 2015, se manifestă un boom imobiliar iar companiile din domeniu au început astfel să înregistreze şi profit, care a ajuns la 7.7%.

„Au fost investiţii punctuale, de extindere a capacităţilor de producţie în cadrul marilor companii. Cele mai multe investiţii noi sunt cele imobiliare, sector în care putem spune că asistăm la un mic boom din punct de vedere imobiliar”, a explicat miercuri, Cosmin Roşia-Micu, directorul general al CCI Braşov.

Industria şi serviciile au oferit în 2015 cele mai multe locuri de muncă

Din punct de vedere al profitului, cel mai bine au stat anul trecut firmele din domeniul serviciilor – 10 % şi cele din agricultură – 8,8 %. În 2014, doar 47 % din companii înregistrau profit iar restul aveau pierderi. În schimb, anul trecut, conform bilanţurilor, peste 51 % din ele au înregistrat profit.

La Registrul Comerţului, 22.625 de agenţi economici şi-au depus bilanţurile iar numărul de angajaţi din sectorul privat s-a menţinut la nivelul a 148.000. Cei mai mulţi dintre ei lucrează în industrie, servicii şi comerţ, în timp ce firmele sunt, cu precădere, din domeniul serviciilor şi comerţului.

Cea mai mare cifră de afaceri din judeţ a fost obţinută în 2015 de o companie cu 8.000 de salariaţi din industria automotive – peste 3 miliarde de lei. Dacă în judeţul Braşov, exporturile au fost şi în 2015 mai mari decât importurile, la nivel naţional, situaţia stă exact invers, din cauza creşterii consumului. Specialiştii cred că impactul investiţiilor şi atragerii de fonduri în mediul privat se va resimţi în judeţ pe termen scurt şi mediu.

Previous Story

Accident Brașov: GRAV! Bărbat lovit în plin pe trecerea de pietoni de la Gara Bartolomeu. Vezi aici Foto:

Next Story

Oktoberfest Brașov: „Împreună facem cel mai mare lanț uman din România” Mergi?