Brasov: Lupii au omorât 300 de oi într-o singură săptămână

Last Updated on august 19, 2016 Ciobanii din Săcele trec prin momente foarte dificile după ce în numai o săptămână lupii care cutreieră zona au omorât 300 de oi.

Ciobanii vor acum schimbarea Legii vânătorii și spun că vor ieși din nou la protest. Ei îi mai acuză pe administratorii fondurilor de vânătoare că nu hrănesc animalele, iar când o fac, folosesc alimente expirate. „Animalul sălbatic e sălbatic, nu ai ce să îi faci, numai să îl achiţi. Şi cum se pot apăra ciobanii de lupi? Dacă n-are câini, n-are nimic. Mi s-a întâmplat de multe ori. Mi-a luat şi oi şi vaci”, a precizat un oier, citat de stiri.rttbrasov.ro

Ciobanii vor, de asemenea, eliminarea în regim de urgenţă a animalelor găsite în exces şi recunoaşterea mistreţilor ca distrugători. Oierii au propus şi introducerea în legislaţie a unor prevederi prin care administratorii fondurilor de vânătoare să acorde pensie de întreţinere persoanelor cu infirmităţi cauzate de atacuri.

„Şi în Săcele au fost înregistrate câteva atacuri ale animalelor sălbatice la stânele care se află pe raza municipiului. În speţă, avem cunostinţă despre un atac al lupilor la o stână care s-a prădat cu omorârea a 64 de oi. Este cel mai de amploare atac însă au fost şi şase vaci care au căzut victime urşilor”, a explicat joi, Geczi Gellert, viceprimarul municipiului Săcele.

Edilii săceleni spun că un plan de apărare pus la punct de ciobani nu ar mai crea pagube în urma atacurilor. „Ţin să precizez că aceste atacuri nu sunt ieşite din comun. Ele se repetă anual, ori de câte ori ciobanii şi crescătorii de animale sunt prezenţi cu efectivele de animale pe trupurile de păşune. Însă, atâta timp cât ei sunt organizaţi corespunzător şi au posibilitatea să se apere, nu se vor produce pagube”, a adăugat astăzi, viceprimarul municipiului Săcele.

Previous Story

Brașov: Un autoturism a luat FOC pe strada 13 Decembrie. „Săraca șoferiță se scuza că a fost nevoie să se deplaseze pompierii”

Next Story

Accident Brașov: 3 răniți pe strada Lungă