Brasov: Deputatul PNL Gabriel Andronache propune o lege care modifică radical modul în care se face sport în școlile din România

Last Updated on august 3, 2016 Deputatul PNL de Brașov, Gabriel Andronache, propune o lege prin care copii să schimbe radical modul prin care se face sport în școlile din România. Pentru încurajarea elevilor deputatul propune acordarea unui voucher de 200 de lei.

„Prin inițiativa legislativă propun înființarea de cluburi sportive în toate școlile generale din România; înainte de a depune inițiativa voi avea consultări parlamentare cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale, Ministerului Tineretului și Sporturilor și ai Ministerului Sănătății.

13883748_282767748757436_1148404820_n

(foto: monitorulexpres.ro)

Toți copiii cu vârsta între 5 și 10 ani vor fi înscriși în aceste cluburi, pentru a practica activități sportive. În faza inițială de prevederile legii vor beneficia aproximativ 1.500.000 de copii.

Copiii din generațiile ulterioare anului 2011 vor intra automat în program, după instituirea acestuia.

După o evaluare primară, pe actuala infrastructură școlară, se pot desfășura activități în cel puțin 6 domenii sportive.

Prin lege se va institui un voucher pentru activități sportive; acest voucher va urma copilul acolo unde acesta va desfășura activitatea sportivă, și anume în cadrul unui club organizat pe lângă o unitate de învățământ.
Cuantumul voucherului va fi de 200 lei; impactul bugetar preconizat va fi de 300.000.000 lei anual; suma va fi asigurată din bugetul de stat.

Adoptarea și aplicarea legii va genera următoarele rezultate: îmbunătățirea stării de sănătate a populației tinere(un exemplu de bună practică în acest sens este Islanda care a investit masiv în sportul juvenil pentru a combate depresia și dependența de alcool a generațiilor tinere), educație prin sport, reducerea violenței în mediul școlar, combaterea delincvenței juvenile cât și selecția primară a talentelor sportive.
Constituie un mijloc de menținere în domeniul educație fizice a sportivilor de performanță ai României după retragerea acestora din activitate;

O atenție specială va fi acordată comunităților de rromi deoarece legea contribuie la realizarea integrării sociale a copiilor din această comunitate; acordarea voucherului pentru copiii rromi va fi legată de participarea la activitățile sportive cât și de acordarea ajutorului social; neparticiparea copilului la activitățile sportive va conduce automat, prin mecanism legal, la suspendarea acordării ajutorului social către familie.

Acordarea voucherului va fi suspendată, de asemenea, pentru toate situațiile în care copiii beneficiari ai legii nu participă la activitățile sportive ale clubului unde s-au înscris.

Situația școlară a copilului nu va putea fi încheiată fără existența certificatului semestrial de participare la activitatea clubului, eliberat de profesorul titular.

Propunerea legislativă va fi înregistrată la Parlament, în luna Septembrie 2016, după consultările parlamentare cu Ministerul Educației Naționale, Ministerul Tineretului și Sporturilor și ai Ministerul Sănătății. Conform Constituției României, Senatul va fi primă cameră sesizată, Camera Deputaților urmând a fi cameră decizională;

Legea va intra în vigoare în termen de 6 luni de la promulgare iar forma de organizare și funcționare a cluburilor pe lângă unitățile școlare va fi stabilită prin norme de aplicare”.

Gabriel Andronache
Deputat PNL de Brașov

Previous Story

Accident Brașov: VIOLENT! Taxi lovit în intersecție!

Next Story

Accident Brașov: GRAV! Un parașutist s-a prăbușit pe Aerodrom