Brasov: O nouă premieră națională la Spitalul Sf. Constantin

Last Updated on iulie 29, 2016 Spitalul Sf. Constantin a marcat o nouă premieră națională în data de 11 iulie. Intervenția chirurgicală deosebit de complexă, a avut loc în cazul unei paciente în vârstă de 62 de ani din Tg. Jiu, diagnosticată cu recidivă tumorală de os iliac, o tumoră de mari dimensiuni ce cuprindea toată jumătatea dreaptă a micului bazin.

Intervenția chirurgicală, efectuată de o echipă complexă de medici de la Spitalul Sf. Constantin, a durat 8 ore și a presupus proceduri chirurgicale complexe, printre care excizia întregului hemibazin drept, cu 1/3 din sacru, disecția vaselor mari din micul bazin și rezecția vaselor iliace interne, excizia musculaturii anterioare a coapsei și parțial a musculaturii posterioare, excizia în țesut sănătos a aripii sacrate, precum și rezecția peretelui abdominal până la arcul costal și coloana vertebrală.

După îndepărtarea tumorii și a țesuturilor afectate, pacientei i s-a implantat o proteză personalizată de hemibazin, realizată la comandă în Germania conform tomografiei computerizate, iar pentru înlocuirea peretelui abdominal s-a implantat o plasă de substituție.

În cadrul unei conferințe de presă organizată de spitalul brașovean ieri, 28.07.2016, Dr. George Muntean, medic primar ortoped, care a gestionat acest caz, a declarat: „Operația a fost deosebit de laborioasă. Am avut parte de o echipă de terapie intensivă care, fără să streseze deloc echipa chirurgicală, a reușit să mențină viața acestei paciente pe durata intervenției, lucru care nu a fost chiar ușor, întrucât pacienta a necesitat suplimentări sanguine destul de mari. S-a lucrat în permanență concomitent în două echipe, pacienta stând pe o parte: echipa de chirurgie generală și vasculară operând în interiorul bazinului, iar echipa de ortopedie și chirurgie plastică pe partea cealaltă, iar operația a durat în total 8 ore.”

„Ne bucurăm că pacienta noastră a evoluat bine, ne bucurăm în primul rând că a rămas cu noi, întrucât intervenția nu a fost lipsită de incidente postoperatorii. În primele zile au apărut probleme legate de circulația venoasă, respectiv un edem masiv al membrului inferior datorită faptului că în timpul operației vasele principale ale membrului inferior au fost tracționate, disecate, dar după tratamentul aplicat s-a ameliorat notabil iar acum suntem în măsură să externăm pacienta într-o stare bună.” a adăugat Dr. Muntean.

Dr. Bogdan Moldovan, medic primar chirurg, a concluzionat: „A fost poate cea mai mare substituție de perete abdominal pe care am realizat-o la Spitalul Sf. Constantin iar cazul a reprezentat o provocare pentru întreaga echipă. Bineînțeles că va urma o recuperare din punct de vedere fizioterapic și neurologic, în așa fel încât rezultatul final se va vedea doar după câteva luni.”

Prin această intervenţie, spitalul privat braşovean îşi consolidează poziția în elita chirurgicală din România și dovedește totodată faptul că intervențiile cu grad sporit de complexitate își pot găsi rezolvarea și în țară, iar pacienții nu sunt nevoiți să se deplaseze în străinătate pentru a beneficia de servicii medicale la nivel calitativ european.

Previous Story

Accident Brașov: Un şofer a lovit o fetiţă şi a fugit de la locul faptei, în Hărman

Next Story

RAT Brașov modifică traseul liniei 2