Last Updated on iulie 5, 2016 Amatorii de pescuit sunt aşteptaţi să-şi pună în practică pasiunea în data de 8 iulie. Administraţia Lacului Noua, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov, organizează, vineri, un concurs gratuit de pescuit la ştiucă ce va avea loc între orele 4:30 şi 7:30 ale dimineţii, unde sunt aşteptaţi toţi pasionaţii de pescuit, anunță primăria Brașov.
Motivul principal al acestui concurs este scăderea numărului de exemplare de ştiucă, lucru care afectează foarte grav fauna din lac. Ştiucile din Lacul Noua au fost introduse de către pescari după reabilitarea lacului, astfel că, în acest moment, lacul este suprapopulat de această specie de peşte care poate atinge dimensiuni impresionante, potrivit administratorului lacului. Această supraaglomerare aduce probleme administraţiei lacului, întrucât, ca specie prădătoare, ştiucile au scăzut numărul de caras şi crap introduşi anul trecut şi în urmă cu 4 ani. În acest an, administratorii au adus 9 gâşte şi raţe sălbatice pe suprafaţa lacului, existenţa cărora este pusă în pericol de această specie de peşte.
Provocarea principală a acestei competiţii este prinderea celei mai mari ştiuci din acest lac, captură care va fi premiată cu un premiu de 200 de lei. Administratorul lacului a prezentat o ştiucă de 1,10 m, cântărind 11 kg, capturată în cursul acestei dimineţi din lacul Noua. Totodată, acesta a precizat că în lac au fost zărite exemplare şi mai mari.
Toate ştiucile pescuite vor reveni celor care le-au capturat.
Lacul Noua a fost repopulat cu 2 tone de caras, crap românesc şi crap fitofag în anul 2012, iar în 2015 au mai fost introduse alte 2 tone de peşte, din specia caras şi crap fitofag. Această specie, crap fitofag, este o specie recomandată pentru a preveni creşterea necontrolată a algelor şi a altor plante subacvatice. Tot în 2012, au fost reamenajate atât lacul, cât şi spaţiul din jurul său, valoarea lucrărilor fiind de 2,03 milioane de lei, finanţare asigurată de Administraţia Fondului de Mediu prin Programul naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin realizarea de spaţii verzi în localităţi, în proporţie de 90% şi cofinanţare de 10% din partea Primăriei Municipiului Braşov.