„Dumnezeu a trecut prin Scheii Brașovului. Astăzi, Dumnezeu este român!”

Last Updated on mai 11, 2016 Scriitorul brașovean Tudor Artenie a publicat un articol despre Parada Junilor din Brașov în România Liberă intitulat „Dumnezeu a trecut prin Scheii Brașovului”

Tudor Artenie, romanialibera.ro: Trotuarele din centrul Brașovului sunt neîncăpătoare. Știrile online pe care le citesc pe telefonul mobil vorbesc despre 15.000 de oameni care au venit să vadă parada Junilor din Duminica Tomii.

13228157_238013389899539_597101649_n

Toată Săptămâna Luminată a fost dedicată pregătirii acestei sărbători. În Piața Unirii, junii cei mai tineri au aruncat buzduganul, iar în altă zi au fost aruncați în țol. Buzduganul este simbol al bărbăției și al apartenenței la grupurile de apărare a cetății Brașovului și este nelipsit la procesiunile cetelor de juni. Istoricii spun că a fost folosit de Junii din Schei încă înainte de prima atestare documentară, de la 1503. Până la 1848, când autoritățile maghiare le-au confiscat pentru că erau arme, buzduganele aveau cam 50 de centimetri și erau grele, aveau peste 3 kilograme.

Acum sunt făcute din alamă, sunt îmbrăcate în piele vopsită în tricolor și seamănă cu un …microfon de scenă. Cineva chiar îi spunea unei fetițe care privea spectacolul că băieții aruncă microfonul.

foto: Ionuț Căpățînă
foto: Ionuț Căpățînă

Era destul de rece în ziua aruncării buzduganului, nu era lume multă în piață. Și privitorii au fost invitați să arunce buzduganul de trei ori, în sus, apoi obiceiul este să pui niște bani într-o cutie de lemn. Se adună bani pentru Junii Tineri.

Aruncatul în țol este mai spectaculos. Bărbații țin marginile unui covor și îi aruncă pe tineri de trei ori, cât mai sus. Ceremonia are loc în fața Bisericii Sfântul Nicolae, iar dacă stai cu fața către biserică, vezi corpurile arcuite ale băieților cum se suprapun, pentru o fracțiune de secundă, cu crucea de piatră de deasupra porții.

ttttttttt

În centru, oficialitățile orașului așteaptă să primească salutul celor șapte cete. Fiecare e condusă de un vătaf, urmat de un stegar încadrat de doi aramași. Caii sunt împodobiți, iar costumele te fac să te simți în alt timp. Parcă o armată străveche a ieșit din cărțile de istorie și defilează ciocnind potcoavele cailor de luptă de asfaltul din centru orașului.

Trec, pe rând, în aceeași ordine dintotdeauna: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Curcanii, Dorobanții, Brașovechenii, Roșiorii și Albiorii. Și urmează mereu același traseu, din Piața Unirii în centrul orașului, apoi din nou, pe alte străzi, înapoi în piața de unde au pornit.

13162293_238013429899535_1061999154_n

Din loc în loc, de pe cai, junii strigă Hristos a înviat!, iar mulțimea răspunde în cor – Adevărat a înviat! Smatphone-urile fac fotografii după fotografii, o dată pe an are loc această procesiune, merită să o imortalizezi. Sunt momente în care uiți de toate grijile, oamenii aceștia par să te ia cu ei în istorie și te simți mândru că ești român.

Un călăreț strigă: astăzi, Dumnezeu este român!

13182955_238014393232772_1302650434_n

După defilare, orașul pare că se revarsă spre locul numit Pietrele lui Solomon, sub munte, pe drumul vechi către Poiana Brașov. O mare petrecere câmpenească se întinde pe tot locul. Grătarele de mici sfârâie, berea și vinul și palinca îmbujorează pe toată lumea.

trtbtrb

(foto: Dany Photography)

Dacă vrei să îi întâlnești pe Juni, urci potecile din pădure. Fiecare grup are locul său. Soțiile au pregătit mâncare și au pus masa și așteaptă invitații. Ciocnim ouă roșii și gustăm din fiecare fel. Și o luăm din nou pe poteci, către alt grup.
Vezi aici Video:

Coborâm prin Scheii Brașovului, printre case, către locul de unde au început toate – Piața Unirii. Soarele se mai zărește un pic, puhoiul de lume a inundat străzile înguste, o stare de bine învăluie locul și-ți zici că Dumnezeu a trecut azi prin Schei, printre oameni și Juni. Hristos a înviat!

Previous Story

Accident Brasov: Pe o străduță unde viteza e limitată la 20 km la ora. Vezi aici Foto:

Next Story

Brașov: Invitație la Balul organizat de Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă”. Ajută unul din cele mai bune licee din România!