Last Updated on mai 20, 2016 Ne-ar plăcea ca în Brașov să avem aeroport, spital nou, autostradă, stadion, autobuze noi… În lumea reală însă acestea costă. Foarte mult. Nu le poți avea pe toate, deodată. Mai ales că vine regionalizarea iar capitala va fi la Sibiu.
Sigur, nimeni dintre politicienii locali, fie că este vorba de primar sau reprezentanții de la Consiliul Județean, nu au curaj să recunoască faptul că bătălia regionalizării este pierdută de Brașov. Asta înseamnă că Brașovul va fi „atașat” unei capitale inferioare din punct de vedere economic. Investițiile mari se vor duce spre capitala regională, că de aia va fi capitală, mai ales că va fi legată prin autostradă de București și granița de vest. Iar Sibiul are și aeroport.
„Dușmanii” din Sibiu nu au probleme cu politicieni locali corupți, ei „rezolvă” treburi în această perioadă pentru viitor, sprijiniți de un președinte încă puternic.
Dacă noi dormim nu înseamnă că și ceilalți o fac.
Revenind la proiectele Brașovului. Ce ar trebui construit prima dată? Un aeroport care ar putea fi blocat de Capitala Regională Sibiu sau un spital?
Pentru Aeroport ar mai fi nevoie de 40 de milioane de euro (teoretic, nimeni nu a prezentat vreodată public acte justificative) iar pentru spital avem nevoie de 180 de milioane de euro!
Credeți că dacă ni se vor da bani pentru spital ni se vor mai da și pentru Aeroport?
Un spital nou, modern şi cu toate specialităţile de urgenţă ar costa Braşovul cam 180 de milioane de euro, chiar şi în situaţia în care Primăria ar pune la dispoziţie terenul pe care să fie construită unitatea medicală. Senatorul Marius Neculoiu spune că un astfel de spital, cu pînă la 1.200 de paturi, poate fi sprijinit financiar numai de la bugetul de stat.
„Spitalul Judeţean existent, cu 500 de paturi, ar putea fi transformat într-un spital de cronici, cu specialităţi de tipul Reumatologie, Dermatologie, Endocrinologie sau Recuperare. Astfel, noul spital care ar fi construit ar putea prelua specialităţi de urgenţă, inclusiv Neurologie, Pediatrie sau Maternitate, la standardele cerute, cu 1.200 de paturi, cît este necesarul la Braşov“, a declarat dr. Neculoiu citat de monitorulexpres.ro.
„Primăria poate pune la dispoziţie
oricînd un teren cu utilităţi pentru realizarea investiţiei, dar un spital nou costă aproximativ 180 de milioane de euro.
Este clar că autorităţile locale nu au de unde să scoată aceşti bani“, a declarat Marius Neculoiu, care spune că „singura soluţie pentru construcţia de spitale noi este o lege a infrastructurii sanitare în România.
O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată de parlamentarul braşovean încă din aprilie, la Senat.
Proiectul presupune alocarea anuală a unei sume fixe, de un miliard de lei (aproximativ 220 de milioane de euro), pentru construirea de spitale noi în România. „Cu această sumă se pot construi cîte patru spiatale noi, la trei ani. Suma reprezintă 0,15% din PIB-ul României şi nu ar fi un efort financiar foarte mare.
Jumătate din bani pot fi luaţi de la Ministerul Sănătăţii, iar jumătate de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP)“, a declarat dr. Neculoiu.
Senatorul a cerut dezbaterea în regim de urgenţă a proiectului, despre care spune că este posibil să fie discutat în Parlament luna viitoare.
„Dacă se va aproba o astfel de lege, Braşovul poate intra printre primele în program, pentru că în zonă este nevoie de un spital mare, regional. Dacă începem construirea unui spital în 2017 printr-un astfel de program, în 2020 el ar fi gata“, a declarat dr. Marius Neculoiu.