Aeroportul Brașov: Probleme mari. Mihai Mohaci: „Nu este normal ca Primăria Braşov să aibă 51% din asociere” și „Unde este diferenţa de teren?”

Last Updated on mai 24, 2016 Zilele trecute am primit o veste bună. Primăria Brașov se va implica în proiect și va prelua 51 % din viitoarea asociere. Ni se spusese că și cei de la Consiliul Județean sunt de acord cu așa ceva însă se pare că lucrurile sunt mult mai complicate.

Fostul prefect Mihai Mohaci, citat de mytex.ro, îndeamnă la mai multă responsabilitate în proiecte de anvergură, cum este aeroportul: „Nu vreau să creadă cineva că ne-am opune construcţiei aeroportului. El înseamnă o implicare a CJ Braşov, dar şi a Consiliilor Judeţene din Harghita şi Covasna. Nu este normal ca Primăria Braşov să aibă 51%. Demersul început de mine, în calitate de prefect, a fost finalizat, prin lămurirea situaţiei terenului”.

Totul pleacă de la teren. Actualul prefect, Ciprian Băncilă, s-a lăudat, duminică, cu faptul că a reușit să facă o lege prin care terenul pentru Aeroport va reveni Brașovului. Și că această lege a fost predată deja parlamentarilor locali care să o ducă la București.

Cum actualul prefect nu a făcut în viața lui o lege se pare că mai mult a încurcat.

„Cele 200 de hectare au ajuns 198, iar când am plecat din Prefectură ajunseseră 192. Acum, aeroportul se vrea a se face pe 128 de hectare. Diferenţa de teren, de 71 de hectare, trebuie lămurită. E posibil ca anumite schimburi de terenuri să aibă un iz penal. Cred că la CJ nu s-a dorit finalizarea aeroportului pe anumite probleme cu terenurile, pe care le descoperim treptat” a declarat fostul prefect Mihai Mohaci.

E posibil ca anumite schimburi de terenuri să aibă un iz penal. Aici este cheia construcției aeroportului Brașov care, din păcate nu se va construi niciodată.

În 2007 Guvernul a emis o ordonanță de urgență prin care a transferat de la Institutul Cartofului la Consiliul Județean 200 de hectare de teren pentru Construcția Aeroportului.

Cei de la Consiliul Județean au înstrăinat/vândut 72 de hectare de teren.

În 2009, văzând că Brașovul nu construiește aeroportul pe terenul dat, Parlamentul României a aprobat o lege care stipula clar că cele 200 de hectare de teren sunt doar pentru aeroport, nu pot fi vandute sau înstrăinate iar dacă în 5 ani nu este gata terenul revine la Institutul Cartofului.

Cei de la Consiliul Județean spun că între 2007 și 2009 nu li s-a interzis să vândă terenurile. Dar când au primit terenul l-au primit pe bază de ordonanță de urgență care trebuia să fie aprobată de Parlament. Cei de la Consiliul Județean trebuiau să aștepte aprobarea în Parlament și nu au făcut-o!

Aeroportul nu a fost gata în 5 ani și trebuia predat Institutului Cartofului. Când au vrut să o facă cei de la Consiliul Județean nu mai aveau cele 200 de hectare. Așa că nu s-au mai putut transfera la Institut.

Anul trecut Parlamentul a votat o lege care permite transferul de 200 de hectare de la Institut la Consiliul Județean. Din nou. Doar că, pentru a se face transferul, Institutul trebuia să primească în prealabil, pe proces verbal cele 200 de hectare. Dar cum Consiliul Județean nu mai are tot terenul nu se poate întocmi procesul verbal de predare primire.

Acum, actualul prefect, are impresia că parlamentarii vor vota o lege prin care la Institutul Cartofului să se transfere doar 128 de hectare din 200 ca apoi să le primească din nou. Fără ca nimeni să întrebe ce s-a întâmplat cu cele 72 de hectare!

Doar că suntem noi așa oameni faini la Brașov și ne dorim tare mult Aeroportul.

Senatorul Viorel Chiriac: „Eu am adus proiectul de lege la Prefectura la începutul procesului legislativ, dar reprezentanţii CJ nu au venit cu nici o clarificare, nici un punct de vedere. Vom susţine în Parlament orice iniţiativă, dar legea nu are cum să iasă în două luni… Esential pentru lege este transferarea dreptului asupra terenului pentru 10 ani. Rămâne acest mare semn de întrebare: Unde este diferenţa de teren?”.

Advertisements
Previous Story

Brasov: Locatarii unui bloc sunt terorizati de un vecin care strange gunoaie in apartament: Ne ameninta ca ne da foc la masini

Next Story

Brasov. Medicul Dan Grigorescu anunță: dr. Liliana Roman ne-a părăsit după o lungă şi grea suferinţă trupească şi sufletească