Brasov. Cătălin Leonte: Demnităţile publice ar trebui limitate la două mandate!

Last Updated on martie 14, 2016 Două mandate, și-atât! Două sunt argumente pentru această formulă de reglaj democratic: unul ține de viteza de modernizare a societății, iar celălalt ține de împiedicarea dezvoltării corupției.

Societatea se modernizează într-un ritm foarte puternic. Noile tehnologii – de la viteza tot mai mare a informației, la cadastrul prin satelit, de la piața de energie, la autobuzele ecologice – presupun un proces continuu de învățare. Generațiile care vin din urmă au un nou fel de a gândi și sunt mult mai pregătite să folosească instrumentele noi și să inoveze. De ce să nu le permitem să ne conducă dacă sunt competenți?

catalin-leonte

Statul, fie că vorbim despre nivelul politic, fie că vorbim despre nivelul executiv, rămâne constant în urma societății. Aleșii care stau prea mult în funcții riscă să fie o frână în calea dezvoltării tocmai din cauză că nu au timp să se adapteze la nou. În două mandate – 8 ani ca primar sau președinte de consiliu județean – este timp suficient pentru a duce la îndeplinire proiectele pentru care ai fost ales, iar apoi predai ștafeta. Dacă știi că ai doar două mandate la dispoziție, nu te apuci să “securizezi” teritoriul electoral, nu îți faci trupe de aplaudaci sau de postaci, nu faci jocuri insalubre ca să rămâi agățat de funcție. Îți faci treaba cât poți de bine.

Sistemul actual a dus la apariția baronilor locali. Nu există județ sau municipiu în țara asta în care justiția și DNA să șomeze. Corupția e o întreprindere pe termen lung, în care foarte mulți aleși lucrează la consolidarea puterii lor doar ca să o tranzacționeze pe sub masă în folos propriu. Rulajul oamenilor de la vârf nu ar mai permite înrădăcinarea nimănui în sisteme de tip mafiot.

La vremuri noi, oameni noi! Dincolo de funcțiile publice, unde lucrurile se pot reglementa prin legi, așa cum este la nivelul președintelui țării, regula celor două mandate ar putea fi aplicată și de partide. După un sfert de secol de la revoluție, aceleași personalități “politice” pândesc din nou după ciolan. Cum ar fi dacă partidele ar scurta mandatele celor care le conduc și ar aduce la vârf tineri? Avem tineri capabili, muncitori și deștepți,care vorbesc limbi străine mai bine decât vorbesc baronii limba română. Analizele sociologice arată că tinerii evită politica. Cum să le placă în cloaca românească dacă văd zi de zi aceleași fețe autosuficiente, vinovate pentru dezastrul țării, dar care se dau cu jeep-uri, iar pe ei îi trimit la lipit afișe?!
Cătălin Leonte
candidat independent la Primăria Braşov

Previous Story

Brasov: 323 locuri de munca disponibile la AJOFM, luni 14 martie 2016

Next Story

Video Brașov: Oamenii trăiesc printre gunoaie într-un cartier din Săcele