Brasov. Mergi? Festivalul clătitelor la Prejmer. „Anul acesta vom avea în jur de 70 de producători de clătite”

Last Updated on februarie 23, 2016 Prejmerul se pregătește în acest weekend de a XII-a ediție a Festivalului Fasching, care este cunoscut şi sub numele de Festivalul Clătitelor. Localnicii și vizitatorii vor avea ocazia să guste din celebrele clătite, făcute după rețete vechi.
La festival sunt așteptați peste 10.000 de vizitatori: „Anul acesta vom avea în jur de 70 de producători de clătite, majoritatea localnici, care vor comercializa însă şi dulceţuri şi alte bunătăţi tradiţionale, şi dacă anul trecut s-au vândut 22.000 de clătite, credem că la această ediţie cifra se va tripla. Această sărbătoare a devenit moştenire culturală de la cei care au contribuit la clădirea a ceea ce astăzi numim cu mândrie comuna Prejmer”, a declarat primarul, citat de bzb.ro

Cu ocazia festivalului şi porţile cetăţii vor fi deschise, accesul vizitatorilor fiind gratuit. Duminică, de la ora 14.30, va avea loc şi un recital a lui Horia Brenciu & HB Orchestra, în centrul comunei. Totodată, sâmbătă, de la ora 20.00, şi duminică, de la 20.30, în Sala Cetate Prejmer vor avea loc baluri mascate, iar pe parcursul ambelor zile şi alte concerte susţinute de artişti locali sau de elevi. De asemenea, duminică, între 12.00 şi 13.00, în Sala Cetate va avea loc şi o expoziţie de clătite cu degustare.

[ads2]

Fasching-ul este un obicei de origine săsească ce datează din secolele XV-XVI şi reînviat de tinerii din Prejmer. Tradiţia carnavalului organizat înainte de intrarea în Postul Paştelui, potrivit calendarului Bisericii evanghelice, este un bun prilej de bucurie, dans şi voie bună, dar mai ales de a reuni comunitatea, fiind un ritual ce are rădăcini adânci în istoria comunităţii, simbolizând triumful luminii asupra întunericului, prevestirea soarelui primăverii şi alungarea iernii. Mult aşteptata paradă va avea loc duminică dimineaţa începând cu ora 10.00, când cete de tineri mascaţi vor cutreiera Prejmerul, călare, pe jos sau pe „care alegorice”, unde se vor coace clătite pufoase, pe care le vor împărţi spectatorilor pentru a marca evenimentului.

Previous Story

Corona Brașov – HC Odense în cupa EHF. De mâine se vând bilete pentru retur

Next Story

Aeroportul Brașov: Cu ce județe ar trebui să ne asociem pentru finalizarea construcției? Premierul Dacian Cioloș a redeschis discuțiile pentru regionalizare și va permite asocierile juridice între județe