Last Updated on noiembrie 24, 2015 Mircea Opriș președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România a adus ieri grave acuze la adresa ISU Brașov și Raed Arafat. Astăzi, într-un drept la replică, ISU Brașov îl face mincinos pe președintele Salvatorilor Montani și spune că planorul nu a fost putut găsi chiar dacă ei au fost în zona respectivă de … 12 ori!
„Planul se află la ISU Brașov. Am fost rugat să fac acest plan. Zona asta era planificată de mine, era chiar prima zonă de căutări. După aia nu m-a mai contactat nimeni, pentru că a preluat domnul Arafat treaba. Aceea era prima zonă, pentru că eu m-am interesat la cei care fac zboruri cu planoarele în zona asta… Cum au căutat, nu știu. Îmi pare rău că nu mai am planurile, că eu le-am dat”, a explicat ieri Mircea Opriș președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, pentru mytex.ro.
Mai jos vă prezentăm comunicatul de presă al ISU Brașov:
Referitor la informațiile vehiculate în mass-media referitoare la acuzațiile grave la adresa Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, aduse de către președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, pentru corecta informare a opiniei publice, compartimentul informare și relații publice face următoarele precizări:
În primul rând, precizăm că ISU Brașov nu deține niciun plan transmis de către Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România, iar dacă ar fi existat un astfel de document, cu siguranță acesta ar fi deținut și de cei care l-au elaborat.
[ads2]
În privința planurilor de căutare, acestea au fost realizate de specialiști aparținând Serviciilor Publice de Salvamont Brașov și Săcele, Jandarmeriei Montane, Poliției, vânătorilor de munte, Aeroclubului României și specialiști în planorism.
În acest sens, vă comunicăm că printre persoanele care au coordonat acțiunile de căutare și au făcut parte din punctul de comandă organizat în localitatea Predeal, se numără și șeful Salvamont Brașov. În toată perioada desfășurării misiunilor de căutare, s-a lucrat în echipă, pentru identificarea posibilelor zone în care s-ar fi putut prăbuși planorul.
De asemenea, în zona vârfului Postăvarul s-au efectuat căutări atât pe cale aeriană, cu elicoptere, avioane de mici dimensiuni și drone, cât și pe cale terestră, cu echipe mixte formate din personal ISU, Serviciul Salvamont, jandarmi montani și vânători de munte. În zona Muchia Cheii, locul în care a fost identificat planorul, au fost derulate 12 acțiuni de căutare, desfășurate în condiții dificile, din cauza terenului accidentat, pantelor abrupte specifice zonelor montante.
Căutările au fost susținute, însă, din cauza vegetației și a pădurii dese din zona respectivă, planorul nu a fost identificat. Suplimentar, pe lângă verificările traseelor de căutare stabilite, în toată această perioadă, echipele au verificat toate informațiile primite care ar fi putut conduce la găsirea planorului.
Au fost parcurse peste 300 de trasee sau zone montane, iar aria de căutare aeriană a cuprins aproximativ 46.100 km pătrați, incluzând și căutările punctuale în diferite alte zone, pe baza datelor primite, arealul de căutare fiind unul foarte mare, din cauza lipsei unor informații relevante privind traseul de deplasare al planorului, timpul de zbor sau existența vreunui sistem de localizare a acestuia.
Totodată, facem precizarea că, ulterior retragerii echipelor ISU, misiunea de căutare a fost asigurată, în permanență, de către structurile de jandarmerie montană și Salvamont, în colaborare cu vânătorii de munte și lucrătorii ocoalelor silvice.
De asemenea, după această dată, nimeni nu s-a opus să se execute alte căutări în zonele în care, acum, anumiți reprezentanți ai Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România susțin, nefondat, că au fost ignorate.