(Video) Cetatuia Brasovului, inchisa de jumatate de an. „Atragem” turisti :(

Last Updated on octombrie 23, 2015 Cetățuia Brașovului, în loc să fie atracție turistică, este închisă de aproape jumătate de an. Intrată în posesia Aro Palace (monument istoric in proprietatea unui hotel?), a devenit obiect de dispută între proprietar și Primăria Brașov. Dacă la începutul anului, municipalitatea își exprimase dorința de a achita 3.8 milioane euro pentru monument, după ce DNA a început o anchetă, și-a adus aminte că Cetățuia a intrat ilegal în proprietatea Aro Palace și i-a dat în judecată.

În primăvara acestui an, proprietarul Cetăţii Braşov, compania Aro Palace, cu acţionar majoritar SIF Transilvania, a hotărât închiderea obiectivului pentru că nu mai era pofitabilă menţinerea sa în circuitul turistic.

“Nici nu are Aro Palace banii necesari ca să investească în reabilitarea radicală a Cetăţii Braşovului şi chiar dacă i-ar avea ar fi ineficientă o astfel de investiţie pentru că acei bani nu ar fi recuperaţi niciodată”, spune Mihai Fercală – preşedinte SIF TRansilvania.

Au existat mai multe runde de negocieri cu Primăria Braşov, pentru ca administraţia locală să preia cetatea. Ultimul preţ stabilit de proprietar a fost de 3,8 milioane de euro. Deşi nu a existat niciun acord oficial, Primăria ar fi oferit în schimbul cetăţii câteva terenuri şi o mică parte din sumă. Nu s-a ajuns însă la niciun acord, iar acum Primăria a contestat în instanţă titlul de proprietate a societăţii Aro Palace asupra fortăreţei.

“Acest obiectiv trebuie să le revină braşovenilor, trebuie să fie pus la dispoziţia lor şi a turiştilor, pentru că este un monument reprezentativ pentru oraş şi de aceea vom face toate eforturile necesare ca să rămână al comunităţii braşovene iar pe de altă pare să arate aşa cum ar trebui să arate”, spune Sorin Toarcea – purtător de cuvânt Primăria Braşov.

“Suntem pentru prima dată aici şi am fi vrut să intrăm, măcar în curtea interioară. Ne-am tot învârtit, am încercat măcar un program, un orar, nu există”, spune o turistă.

“Suntem decepţionaţi. Au investit bani, au renovat şi acum o lasă iarăşi în paragină”, spune un braşovean.

În vreme ce apartanenţa cetăţii a devenit motiv de conflict, din cauză că nu este exploatată, aceasta se degradează pe zi ce trece tot mai mult.

[ads2]

“Nu este nevoie de o privire de expert ca să ne dăm seama cât de mult au avut de suferit în timp zidurile exterioare ale cetăţii şi cât de mare este nevoia unei reablitări totale. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că vine iarna iar trecerea de la o temperatură la alta le va afecta şi mai mult, mai ales în condiţiile în care deja bucăţi întregi de cărămidă pot fi desprinse cu mâna”, a relatat Sorina Secelean – reporter Digi24 Braşov.

Vezi aici Video:

Cetatea Braşovului este singura din judet care nu a fost reabilitată major. La Râşnov, de exemplu, municipalitatea a intrat în posesia cetăţii abia în anul 2008 şi de atunci, de la un an la altul, fortăreaţa a atras tot mai mulţi vizitatori, contribuind astfel la creşterea economiei locale.

“Am avut o situaţie juridică incertă. A fost o luptă care s-a dus pentru ca comunitatea să intre în proprietatea acestui monument istoric clasa A. Astăzi, având acest extras de CF liber de sarcini, avem proiectul pregătit”, spune Adrian Veştea – primar Râşnov. Anul acesta, aproape 350.000 de turişti au vizitat Cetatea Râşnov.

Advertisements
Previous Story

Brasov: Vulpoiul Foxy, mascota de la 7 Scari

Next Story

Amintiri din Brasov: Piata Sfatului, inceputul anilor ’70