Last Updated on octombrie 24, 2015 Știai că … Nica I. Gheorghe (1792-1870), comerciant, industriaş şi animator al vieţii culturale, s-a născut în comuna Prejmer, județul Braşov, unde a urmat şcoala primara săsească?
In 1805 a fost trimis la laşi, la unchiul sau Nichifor Nica, pentru a fi iniţiat în problemele de comerţ. După 10 ani, în 1815, s-a întors la Braşov ca asociat al firmei de import şi export „Nichifor Nica”.
Aici, timp de peste cinci decenii, desfăşoară o bogată activitate economică, socială şi culturală. În 1820 livrează furnituri pentru miliţiile din Moldova şi Muntenia.
A înfiinţat la Prejmer o fabrică de lumînări de ceară, iar în 1830 a construit în aceeaşi localitate cuptoare de potasă, ale căror produse le trimitea până la Marsilia. În 1841 a început exploatarea minelor de fier de la Poiana Sărată, avînd trei furnale şi trei căldări.
Pe tărîm social şi cultural, participă la înfiinţarea Casinei române din Braşov (1835) şi la organizarea şcolii româneşti din Cetate (1834/1835).
Susţine chemarea lui G. Bariţiu la Braşov, sprijinind apariţia Gazetei de Transilvania. A contribuit la înfiinţarea şcolii comerciale româneşti la Braşov, tipărind în 1837, cu cheltuiala sa, Pravila comercială, o tălmăcire făcută de Em. I. Nichifor după o lucrare germană.
[ads2]
Ajută pe Ioan Barac să se angajeze ca translator pentru limba română la magistratura oraşului şi sprijină acţiunile politice şi culturale ale românilor, în 1849-1850.
Încurajează eforturile care se fac pentru înfiinţarea gimnaziului romanesc din localitate, dăruind o importantă sumă de bani pentru construirea lui. A fost cel dintîi român braşovean ales de saşi (1838) in consiliul comunal al Braşovului unde a activat mai mulţi ani, militînd pentru buna înţelegere intre cele două naţionalităţi.