Last Updated on august 27, 2015 Maşinile parcate pe trotuare sunt surse de accidente, este o concluzie a unei cercetării care a vizat siguranţa în spaţiul public din Braşov.
Realităţile infrastructurii oraşului sunt dezvăluite de un proiect de cercetare iniţiat de Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar, care urmăreşte creşterea gradului de securitate pe stradă pentru generaţia foarte tânără din Braşov.
S-a descoperit astfel că 208 străzi nu au trotuar. Fie că nu se respectă lăţimea trotuarului, delimitarea acestuia faţă de şosea, accesul persoanelor cu dizabilităţi la acesta, existenţa gropilor, a stâlpilor deterioraţi sau a maşinilor parcate pe trotuar, pe 257 din străzile cercetate s-a identificat cel puţin o problemă, informeaza rttbrasov.ro
Şoferii care parchează pe trotuar se întâlnesc la tot pasul, mai precis, pe 133 de străzi braşovene. Pentru că nu au loc să treacă pe lângă ele, pietonii trebuie să meargă pe carosabil, unde mai ales copiii, pot fi loviţi foarte uşor de maşini. 74 din străzi au trotuare degradate sau nu sunt asfaltate.
Nesemnalizarea trecerilor de pietoni sau netrasarea corespunzătoare a zebrei sunt la fel de periculoase, pentru că pietonii şi şoferii pot deveni confuzi, şi astfel, se pot produce accidente. Cercetarea reflectă şi inexistenţa trecerilor de pietoni în proximitatea a 15 şcoli şi grădiniţe din municipiu.
Pe 13 străzi din municipiu au fost identificate pe trotuar guri de canal neacoperite şi nesemnalizate, care pot provoca în special pe timp de noapte, căderi şi răniri ale trecătorilor. Acelaşi risc îl prezintă şi cele 60 de străzi pe ale căror trotuare se regăsesc gropi foarte adânci, cu un diametru mare.
Pe pagina de Facebook cu numele „Pe tine te priveşte?” se pot găsi numeroase informaţii despre cercetarea realizată. Se vor împărţi afişe cu numerele de telefon la care cetăţenii pot apela în cazul în care observă nereguli în mediul public. Ele vor ajunge în special la asociaţiile de proprietari. Proiectul urmăreşte ca cetăţenii să sesizeze din propria iniţiativă autorităţile atunci când observă o neregulă. Braşovenii pot apela în acest sens la Poliţia Locală sau la Primăria Braşov.