Last Updated on iulie 21, 2015
Lipsa unei autostrăzi între Brașov și capitală a adus României pierderi de peste 1,5 miliarde de euro în perioada 2008-2015, prin pierderea oportunităților de a atrage investitori, dar și direct bani pierduţi de către companii sau de bugetele locale.
Prezența unei autostrăzi ar fi însemnat apariția unor noi afaceri care ar fi adus mai mulți bani la bugetele locale din zonă, ceea ce automat implică mai mulţi bani pentru a rezolva probleme cum ar fi canalizarea, electrificarea sau starea drumurilor. La acestea se adaugă şi scăderea ratei şomajului prin crearea de noi locuri de muncă.
Toate aceste beneficii au fost ratate de România pe traseul Bucureşti-Braşov, iar lipsa unei autostrăzi între aceste două oraşe a adus pierderi medii de jumătate de million de euro pe zi în ultimii opt ani, potrivit calculelor ZF făcute pe baza unui studiu realizat în 2008 de compania de proiectare şi consultanţă Search Corporation, autorul unui studiu de fezabilitate pentru această autostradă.
Chiar dacă studiul are deja o anumită vechime, el este relevant pentru a oferi o dimensiune aproximativă a pierderilor pe care lipsa unei şosele de mare viteză le are asupra economiei româneşti.
Cu circa 500.000 de euro se pot construi în medie 100 de metri de autostradă, se pot cumpăra 6-7 apartamente vechi de trei camere în Bucureşti sau se poate amenaja un supermarket de 500 de metri pătraţi.
De când a fost realizat acest studiu privind dimensiunea pierderilor, în 2008, până în prezent, statul român a reuşit să construiască din cei 170 de kilometri între Bucureşti şi Braşov doar 55 de kilometri de autostradă, între centura Capitalei şi Ploieşti. Nici măcar acest tronson care leagă Capitala de Ploieşti nu este însă finalizat integral, deşi circulaţia pe acesta a fost deschisă acum trei ani. Astfel, primii 6,5 kilometri din această autostradă, care ar trebui să lege şoseaua Petricani de centura Capitalei, nu sunt nici acum gata.