Cea mai bogata femeie din Brasov a construit „Casa Negustorilor“ dupa ce fiica ei a revenit din morti

Last Updated on mai 10, 2015 Apollonia Hirscher a fost cea mai bogată femeie a Braşovului, la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul secolului al XVII-lea, şi soţia judelui oraşului. A reuşit să adune o avere impresionantă într-o lume considerată a bărbaţilor.

Apollonia Hirscher a fost soţia judelui Braşovului Lucas Hirscher (1482-1541). S-a născut la Sibiu, într-o familie bogată de saşi, şi a venit să locuiască la Braşov atunci când s-a căsătorit. A reuşit să strângă o avere mare alături de soţul ei din comerţ. Legenda spune că, deşi Lucas Hircher participa la negocieri şi semna contractele comerciale, Apollonia ar fi fost cea care l-ar fi sfătuit ce decizii să ia.

646x404

La moartea soţului ei, în 1541, a preluat frâiele afacerilor ce se întindeau până în Austria şi în Turcia, potrivit adevarul.ro. Chiar dacă negoţul şi politica erau la acea vreme treburi aproape exclusive bărbăteşti, a reuşit să strângă o avere foarte mare.

Nu există date clare despre averea Apolloniei, dar nu degeaba i se spunea cea mai bogată femeie din Braşov. Dacă la început bărbaţii cu care negocia vânzarea de mărfuri o tratau de sus, cu timpul au învăţat că femeia era un comerciant abil, un negociator desăvârşit, care ştia exact până unde să meargă când vine vorba de o vânzare.

A ridicat o clădire după ce fiica ei a revenit din morţi

Pe lângă talentul în afaceri, Apollonia Hirscher a fost o femeie care a ţinut mult la comunitatea în care a trăit şi nu a urmărit, doar să se îmbogăţească. A întemeiat mai multe fundaţii şi a donat o mare parte din averea ei pentru locuitorii cetăţii. Printre aceste donaţii se numără „Casa Negustorilor“, actualul Restaurant Cerbul Carpatin, situat la colţul Pieţei Sfatului şi a străzii Hirscher, care îi poartă numele. Clădirea s-a mai numit în trecut şi Podul Bătuşilor.

Există o legendă care explică de ce Apollonia Hirscher a construit această clădire ajunsă emblematică pentru Braşov. Se spune că fiica Apolloniei s-a îmbolnăvit de tânără şi a murit. Distrusă de durere, mama ei a decis ca fata să fie îmbrăcată cu cea mai scumpă rochie şi cele mai frumoase bijuterii. La câteva zile după ce a fost înmormântată, câţiva săraci au vrut să jefuiască mormântul şi să fure bijuteriile. În momentul în care a fost dezgropată fiica Apolloniei s-a trezit la viaţă, iar evenimentul a fost privit ca un miracol al vremii. Atunci Apollonia Hircher a decis să construiască Casa Negustorilor.

bbbb

În perioada medievală aici era principalul loc de întâlnire al breslelelor de meşteşugari, era un fel de piaţă acoperită principală a oraşului.  Clădirea a fost una imensă la cea vreme cu o lungime de 67 de metri şi arcade înalte, astfel că în curtea interioară puteau intra negustorii cu tot cu căruţa. După moartea Apolloniei Hirscher casa a rămas a oraşului şi a fost folosită de negustori.

Previous Story

Brasov: Mars de protest impotriva defrisarilor ilegale. „Ne vrem verdele inapoi“, „Stopati defrisarile ilegale“, „Nu mai taiati padurile virgine“ sau „Codrul este frate cu românul“

Next Story

Brasov: Se deschide santierul pe podul de la iesirea spre Tarlungeni. Acesta va fi demolat