Brasov: Zeci de pacienti au fost trimisi ieri la usa CAS de medicii sau farmacistii care nu aflasera inca de ordinul care îi obliga sa nu-i refuze pe cei care nu au card de sanatate

Last Updated on mai 5, 2015

De la 1 mai, cardurile de sănătate au devenit obligatorii. Cozile şi haosul au revenit la Casa de Asigurări de Sănătate odată cu intrarea în vigoare a deciziei prin care orice serviciu medical se prestează numai pe baza acestui card.

La CAS Braşov s-au prezentat ieri zeci de cetăţeni din întreg judeţul care se plâng că nu au primit cardul de sănătate ori nu l-au putut utiliza din diverse motive.

Oamenii le-au cerut explicaţii angajaţilor de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar când spiritele s-au încins, funcţionarii au făcut apel la calm şi le-au explicat asiguraţilor că serviciile medicale se pot oferi şi pe baza vechiului sistem, prin verificarea calităţii de asigurat în baza de date existentă.

Chiar dacă la CAS Braşov cardurile de sănătate neridicate de la Poştă se distribuie de luni bune, cetăţenii în cauză nu s-au prea înghesuit să o facă. Aşa s-a ajuns ca luni să se formeze o coadă imensă la ghişee, aşa cum puteam vedea cu doar câţiva ani în urmă. Unii dintre cei veniţi la Braşov au avut nevoie urgentă de un serviciu medical şi au fost convinşi că nu îl pot obţine fără cardul de sănătate.

O altă categorie de nemulţumiţi este cea a celor care au primit cardurile de sănătate, dar nu le-au putut folosi. „Am primit cardul, dar este nefuncţional. Cardul a fost activat la medicul de familie. Azi dimineaţă am fost la cabinet şi la ora 9:00 s-a încercat introducerea datelor în sistem: îl autentifică, îl vede, dar nu se poate încheia. A trebuit să trimită oameni acasă dintre cei care au fost programaţi pentru că nu au putut opera în sistem”, s-a plâns un bărbat revoltat, pentru bzb.ro

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate i-au asigurat pe braşoveni că pot beneficia de servicii medicale şi în cazul în care nu au card funcţional. „În cazul în care există situaţii când acest card nu poate fi utilizat, conform modificărilor la normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, asistenţa medicală se acordă pe baza vechiului sistem de validare a serviciului medical, prin consultarea instrumentului electronic pus la dispoziţie de către Casa Naţională, respectiv sistemul informatic unic integrat”, a explicat jurist Ancuţa Daisa, purtător de cuvânt CJAS Braşov.

Previous Story

Brasov: Saptamana Comediei, 11-17 mai. Vezi aici programul pieselor de teatru:

Next Story

Brasov: Drum judetean reparat de urgenta. Pe acolo vor trece blindatele si tancurile NATO, care vor participa la un exercitiu militar de amploare