Last Updated on aprilie 8, 2015 Mijlocul de transport ecologic va putea duce 500 de persoane/oră, într-o privelişte de vis.
Realizarea liftului cu cremalieră a presupus lucrări dificile pentru constructori. 1.100 mc de material a fost săpat manual în stâncă.
În luna septembrie a anului trecut s-a turnat beton cu elicopterul pentru stâlpii de susţinere – 80 de mc de beton în circa 100 de curse efectuate cu un elicopter performant.
Liftul cu cremalieră este gata să-şi primească turiştii. Ascensorul parcurge un traseu pe plan înclinat cu o lungime de 165 m şi o diferenţă de nivel de 85 de m, cu un unghi de înclinare de 37 de grade.
„Este un proiect care l-am derulat foarte bine, am semnat anul trecut în luna iunie contractul iar de atunci până în prezent sunt nouă luni de zile, timp în care am realizat această construcţie”, a precizat marţi, primarul Râşnovului, Adrian Veştea.
Două staţii de îmbarcare şi o zonă de belvedere
Cremaliera va putea transporta 500 de persoane/oră, câte 20 de persoane/cursă iar viteza de deplasare va fi de 2,5 m/s. Staţia de îmbarcare este în spatele Casei de Cultură, iar o a doua staţie este la Cetate, unde s-a amenajat şi o platformă belvedere. Costul de realizare al acestei investiţii este de 10.718.447 de lei, proiectul fiind finanţat în proporţie de 50% de către Uniunea Europeană.
Râşnovul este un oraş cu un mare potenţial turistic
Alături de liftul cu cremalieră, Peştera Valea Cetăţii sau Parcul cu dinozauri care va fi inaugurat în luna mai, Râşnovul va avea de oferit şi alte soluţii de agrement pentru turişti.
„Dorim să punem în valoare şi celelalte obiective turistice ale oraşului nostru: cele două biserici, cea Evanghelică şi cea Ortodoxă, şi Complexul Olimpic de Sporturi de Iarnă, care este unic nu numai în România, ci şi în sud-estul Europei, şi care va fi inclus în harta turistică a oraşului Râşnov”, a adăugat astăzi, Adrian Veştea. În plus, tot centrul istoric al Râşnovului va fi reabilitat şi transformat în zonă pietonală, cu pasaje şi parcări subterane.